Marius Ghenea s-a decis sa nu fie doar manager, ci si investitor. De o luna este director general la Flanco. In plus, a infiintat un fond de investitii privat in valoare de doua milioane de dolari, cu care finanteaza businessuri in dezvoltare. Deja, trei proiecte sunt in faza finala de executie: un dezvoltator de software, un distribuitor de bunuri de consum si o capacitate de productie pentru industria accesoriilor de mobilier. Fiecare finantare este de aproximativ 200.000 USD. Motivul pentru c
Marius Ghenea s-a decis sa nu fie doar manager, ci si investitor. De o luna este director general la Flanco. In plus, a infiintat un fond de investitii privat in valoare de doua milioane de dolari, cu care finanteaza businessuri in dezvoltare. Deja, trei proiecte sunt in faza finala de executie: un dezvoltator de software, un distribuitor de bunuri de consum si o capacitate de productie pentru industria accesoriilor de mobilier. Fiecare finantare este de aproximativ 200.000 USD.
Motivul pentru care a devenit directorul Flanco? „Incerc sa repet povestea de succes pe care am avut-o cu Flamingo, printr-o bogata experienta de retail, management si cu spiritul antreprenorial necesar in orice afacere”, spune Marius Ghenea. Motivul infiintarii portofoliului privat de investitii? „Intelegand cat de greu a fost la inceput cu Flamingo si vazand ca, totusi, am avut succes, mi-am dat seama ca exista o serie de oportunitati antreprenoriale pe care alti tineri, asemenea fondatorilor Flamingo, ar putea sa le valorifice”, explica tanarul investitor. In plus, „acum este si mai greu, pentru ca piata este mai competitiva, barierele de intrare sunt mai ridicate. E greu sa te impui, in lipsa unei finantari, chiar daca ai o idee buna.” Si tipul de finantare pe care o realizeaza Marius Ghenea consta in participarea la capitalul companiei, fondul asumandu-si astfel un risc in caz de insucces. Desi riscul este mai mare decat in cazul unui plasament garantat, si castigul, teoretic, este mai mare. „Mi-am propus o rata a profitabilitatii pentru capitalul investit de cel putin 30% pe an. Pentru mine si pentru alti intreprinzatori, acum este mai potrivit sa mergem in zona de investitii, decat in zona sigura de plasamente, care nu ofera cresteri semnificative”, afirma Ghenea.
Sectorul pe care pariaza investitorul este cel al serviciilor. In special, pe proiectele de marime medie, care sa nu necesite o investitie initiala foarte mare. Domeniul telecom, de exemplu, este considerat unul profitabil. In conditiile liberalizarii pietei, pe arii mici, in zona urbana, vor aparea furnizori mici si medii de servicii de telecomunicatii (pachete de date si voce). „Furnizorii medii se vor adresa unui segment anume de consumatori, vor aduce valoare mai mare si, cu toate ca vor lucra la o scara mai mica, vor avea o profitabilitate mai mare la nivel de abonat”, explica Ghenea.
O alta industrie profitabila este si cea a dezvoltarii de software. „Oportunitatea pe care o vad eu in acest business nu este dezvoltarea de sisteme informatice integrate, ci pur si simplu, dezvoltarea de aplicatii software, care se poate face in Romania cu costuri reduse. Deocamdata, oportunitatea este pe piata externa”, spune Marius Ghenea. Totusi, „pe termen mediu, si Romania poate deveni un consumator de software, in conditiile in care industria orizontala este puternic neinformatizata. Deocamdata, tendinta este de a cumpara asemenea aplicatii din strainatate, insa ele pot fi mult mai bine personalizate in Romania, cu costuri mai mici”, adauga fondatorul Flamingo.
Criteriile pentru a intra in afaceri cu Ghenea
Totodata, vanzarile se pot face fie direct, catre utilizatorul final, ceea ce este mai greu, fie catre parteneri puternici, cum ar fi marile case de software, care vor sa dezvolte aplicatii in pietele mai mici. O asemenea finantare este, teoretic, deschisa oricarui intreprinzator care respecta cateva conditii de baza: un bun management, implicarea in afacere pe termen lung, plan solid de afaceri si un potential ridicat al industriei in care activeaza. Desigur, la toate acestea, se adauga si o anumita „chimie” (empatie), care trebuie sa se stabileasca intre finantator si antreprenor.
Timp de o jumatate de an dupa ce a plecat de la Flamingo, Marius Ghenea a studiat cateva industrii, incercand sa le aleaga particularitatile. Dupa ce a venit insa ca director general la Flanco, s-a axat suta la suta pe dezvoltarea acestei afaceri. Fezabilitatea proiectelor care vor fi finantate prin intermediul fondului va fi studiata de diversi specialisti, in functie de industrie. De altfel, fondul de investitii este unul pasiv, omul de afaceri neintentionand sa se implice in managementul companiilor pe care le finanteaza. In privinta exitului (retragerii din afacere), Ghenea nu are termene prestabilite, pentru ca, spre deosebire de un fond de investitii institutionalizat, nu administreaza bani atrasi de la alti investitori.
Pe scurt, povestea de succes a lui Marius Ghenea continua: in planul carierei, la conducerea Flamingo, iar pe planul investitiilor private, prin finantarea unor afaceri cu potential de castig ridicat.
Marius Ghenea de la Flamingo la Flanco
· Marius Ghenea, impreuna cu doi fosti colegi de facultate, Varol Islam si Dragos Cinca, a infiintat in 1994 afacerea Flamingo, care urma sa devina cel mai mare retailer si distribuitor de produse IT din Romania.
· La sfarsitul lui 2001, isi vinde partea de actiuni detinute in companie (o treime din total) pentru o suma de mai multe milioane de dolari.
· Din mai 2002 este director general la Flanco – retea de retail cu 42 de magazine de electronice si electrocasnice.
· A infiintat un fond de investitii pasiv privat in valoare totala de doua milioane de dolari. Finanteaza proiecte medii in valoare de circa 200.000 USD. In prezent, sunt in faza finala de executie trei proiecte: un dezvoltator de software, un distribuitor de bunuri de consum si o capacitate de productie pentru industria accesoriilor de mobilier.