Când forțele speciale au apărut la uşa casei lui Pavel Durov din Sankt Petersburg, acesta s-a gândit la viitorul său în Rusia. Era singur acasă și i-a văzut prin vizor. „Aveau arme şi se vedea că nu glumesc”, spune Pavel Durov, pe vremuri cel mai cunoscut întreprinzător din Rusia. „Păreau că vor să-mi spargă uşa”, povesteşte el.
Nu cu mult timp în urmă, Durov în vârstă de 30 de ani era văzut ca un fel de Mark Zuckerberg al Rusiei. El a creat o reţea de socializare, VKontakte, care este mai populară decât Facebook în Rusia şi a dat lovitura în momentul în care i-a oferit public un loc de muncă lui Edward Snowden, scrie publicația The New York Times.
Apoi, Kremlinul a înăsprit politicile faţă de Internet, iar aliații președintelui Vladimir V. Putin au preluat controlul VKontakte. Pavel Durov şi-a vândut pachetul său de acţiuni pentru câteva milioane și a părăsit Rusia în luna aprilie, după ce a rezistat presiunilor Guvernului rus care i-a cerut datele liderilor protestatarilor ucraineni.
Dl. Durov, cunoscut pentru aerul său subversiv și pentru îmbrăcămintea sa de culoare neagră, ce ne aduce aminte de personajul Neo din filmele "Matrix", este acum un nomad puțin vizibil, mutându-se dintr-o țară într-alta la fiecare câteva săptămâni, împreună cu o mică echipă de programatori. Într-o zi este în Paris, îl alta la Singapore.
"Eu însumi nu sunt un mare fan al ideii de țări", spune Pavel Durov.
Când a sosit fără mare tam-tam la Londra pentru primul interviu în afara spațiului virtual de când a părăsit Rusia, Pavel Durov se afla în drum spre San Francisco, unde a fost prezent la o conferinta de tehnologie. Și-a prezentat noua aplicație de mesagerie, Telegram, pentru persoanele cu poftă de confidențialitate și securitate.
Odiseea lui Pavel Durov reflectă natura schimbătoare a Internetului în Rusia.
Internetul a fost văzut odată ca o modalitate de a diversifica economia Rusiei, dincolo de petrol. Când VKontakte și-a început activitatea în 2006, Durov spune că și-a imaginat țara ca pe o utopie duty-free și foarte liberală pentru tehnologi.
"Cel mai bun lucru în Rusia la acel moment era că sfera de Internet era complet ne reglementată", a spus el. "Într-un fel, era mai liberală decât Statele Unite."
Acum, Internetul este privit cu suspiciune de către domnul Putin, care l-a numit "Proiectul CIA" și a luat măsuri pentru a izola Rusia de restul lumii digitale. Un activist de frunte rus a declarat recent că guvernul a fost în "campania de a închide Internetul."
"Din moment ce eu sunt, în mod evident, credincios pieței libere", spune Durov "este greu pentru mine să înțeleg actuala direcție a țării."
Economia Rusiei este, de asemenea, din ce în ce mai izolată, cu moneda maţională, rubla, care se prăbuşeşte pe fondul sancțiunilor occidentale. Guvernul prezice acum o recesiune pentru anul viitor. Mare provocare pentru Putin repreyintă scăderea prețului petrolului, pe care Durov o numește "singura șansă" pentru reforma economică și politică.
"Dacă prețul benzinei este ridicat, nu există nici un stimulent pentru aceste reforme", a spus el. "Se poate sta așa pentru totdeauna; nimeni nu îi pasă."