Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a înregistrat în evidenţele sale, până pe 29 februarie, un număr de 21.371 de cereri de plată şi 9.921 de cereri de deschidere dosare noi de daună.
FGA precizează, într-un comunicat, că va continua să preia cererile de deschidere a dosarelor de daună pentru asiguraţii Astra până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului.
"În vederea asigurării protejării creditorilor de asigurări, prin decizia adoptată în şedinţa Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 03.03.2016, ASF a decis ca orice persoană care invocă vreun drept de creanţă împotriva societăţii Astra – în faliment, poate depune în continuare la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) cerere de deschidere a dosarului de daună şi după data de 3 martie 2016. În acest sens, ASF a dispus ca FGA să primească aceste cereri de deschidere a dosarelor de daună – Anexa nr. 3 la Norma ASF nr. 16/2015, până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment împotriva societăţii Astra", se spune în comunicat.
Fondul de Garantare a Asiguraţilor reaminteşte potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări că, potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului şi doar pentru păgubiţii care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.
FGA s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător.
AGERPRES