Fondul de garantare a pensiilor private va fi administrat de un consiliu format din trei membri, nu de o societate pe acţiuni, potrivit unor modificări la proiectul de lege privind înfiinţarea acestuia.
Astfel, societăţile cu activităţi în domeniul pensiilor private vor contribui cu 50.000 euro la constituirea fondului, şi nu cu 60.000 euro cum s-a propus anterior, sumă ce includea şi aportul de 10.000 de euro la capitalul societăţii care urma să administreze fondul.
„Contribuţia iniţială la Fondul de garantare a fiecărui administrator de fonduri şi furnizor de pensii private reprezintă echivalentul a 1% din capitalul social minim legal aferent autorizării pentru administrarea de fonduri de pensii private, respectiv autorizării pentru plata de pensii private, dar nu mai puţin de echivalentul în lei a sumei de 50.000 euro, calculată la cursul comunicat de BNR în data efectuării plăţii”, se arată într-un proiect de lege postat pe pagina web a CSSPP.
Potrivit proiectului de act normativ, fondul de garantare se va constitui ca persoană juridică de drept public şi va fi administrat de un Consiliu format din trei membri.
„Consiliul de administraţie este compus dintr-un membru numit de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), un membru numit de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România şi un membru numit de Ministerul Finanţelor Publice”, se precizează în proiectul de lege.
Pe lângă contribuţia iniţială, administratorii şi furnizorii de pensii private vor achita către fond şi o sumă anuală al cărei cuantum va fi stabilit prin metode actuariale.
Scopul Fondului de garantare este protejarea drepturilor participanţilor
Anterior, CSSPP a propus ca sumele lunare plătite de către membrii fondului să fie calculate prin aplicarea unei cote procentuale, stabilită de consiliul de administraţie al Fondului, la valoarea activelor nete administrate.
„Contribuţia anuală a fiecărui administrator şi furnizor de pensii private se stabileşte pe baza declaraţiilor transmise de către aceştia Fondului de garantare prin intermediul unui formular, ale cărui format şi dată de raportare se vor stabili de către Fondul de garantare şi care va fi avizat de către Comisie. Plata contribuţiei anuale se va face până cel târziu la data de 30 aprilie a fiecărui an”, se menţioneză în document.
Scopul Fondului de garantare este protejarea drepturilor participanţilor şi, după caz, a beneficiarilor, dobândite în cadrul sistemului de pensii reglementat şi supravegheat de CSSPP.
„Resursele financiare necesare pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea şi funcţionarea Fondului de garantare sunt prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli al acestuia, care se elaborează anual de către Consiliul de administraţie al Fondului de garantare, până la data de 01 noiembrie a anului curent pentru anul următor şi se aprobă de către Consiliul CSSPP”, se mai arată în proiectul de lege.
În cazul în care Fondul de garantare nu dispune de resurse financiare suficiente pentru acoperirea plăţii compensaţiei către participanţi şi beneficiari, diferenţa de plată este asigurată prin acordarea de credite de la bugetul de stat.
Strategia de investire a resurselor Fondului de garantare are în vedere minimizarea riscurilor, asigurarea eficienţei şi a lichidităţii plasamentelor respective.
Expunerea Fondului de garantare, atât pe fiecare dintre instrumentele financiare, cât şi pentru fiecare emitent, se stabileşte anual, în cadrul strategiei de investire a resurselor Fondului de garantare, elaborate de către Consiliul de administraţie al Fondului de garantare şi aprobate de către Consiliul CSSPP.
Disponibilităţile fondului vor fi plasate în instrumente ale pieţei monetare, inclusiv conturi şi depozite în lei la o instituţie de credit persoană juridică română sau o sucursală a unei instituţii de credit străine autorizate să funcţioneze pe teritoriul României, titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice din România, de state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European, precum şi alte instrumente financiare aprobate de CSSPP. Pe segmentul pensiilor private obligatorii şi facultative activează 14 administratori.
SURSA: Mediafax