Garanţiile au fost executate de băncile care acordaseră credite pentru co-finanţare beneficiarilor acestor proiecte, care însă au eşuat în rambursarea lor.
Şaramet a precizat că cele trei proiecte sunt în domeniul agriculturii, pe fonduri SAPARD, şi în domeniul competitivităţii.
Preşedintele FNGCIMM a afirmat că nu există un dialog între autorităţile de management pentru proiectele europene şi bănci, care fie resping în proporţie mare proiecte declarate eligibile din punct de vedere tehnic şi al documentaţiei, fie acordă alteori prea uşor credite pentru co-finanţare, bazându-se pe garanţiile de stat de 80%.
Potrivit preşedintelui FNGCIMM, Fondul a acordat până acum 92-93 milioane de euro ca şi garanţii pentru cofinanţarea proiectelor pe fonduri structurale şi a plătit deja trei garanţii (executate de bănci în cazul nerambursării creditelor).
Bani de cofinanţare, lipsă
Fondul nu a primit încă suma de 46 de milioane euro, reprezentând capitalizare suplimentară pentru susţinerea cofinanţării proiectelor care accesează fondurile structurale puse la dispoziţia României de către Uniunea Europeană.
Guvernul a decis în luna iunie capitalizarea suplimentară a FNGCIMM cu 46 milioane euro pentru a susţine schemele de garantare pentru prefinanţarea, finanţarea sau cofinanţarea proiectelor realizate cu fonduri europene de către IMM-uri.
Capitalizarea FNGCIMM era menită să conducă la implementarea unui volum de proiecte de investiţii IMM de circa două miliarde euro.
SURSA: Agerpres