”Turistul suportă garanția, aceasta va fi trecută pe factură”, a punctat Alin Burcea într-o conferință de presă, la final de mandat. Acesta a prezentat principalele aspecte cu care s-a confruntat în calitate de președinte ANAT, în perioada mai 2016 – februarie 2018.
Garantarea pachetelor turistice, proiect propus de ANAT în octombrie 2016, este un proiect de act normativ care cuprinde mai multe instrumente de garantare, ale cărui norme metodologice ar fi trebui aprobate în octombrie 2017, potrivit datelor ANAT.
”Suntem la faza în care se finalizează normele. ANAT susține ca această garantare să fie limitată astfel încât să protejăm fondul. Eu am solicitat să se revină la cei 2.000 de euro pentru fiecare agenție. Acum plătesc doar agențiile nou-înființate. Practic, toate agenţiile trebuie să participe cu 2.000 de euro, sub formă de cash sau scrisoare de garanţie bancară, ca o contribuţie iniţială. Agenţia de turism trebuie să vină la Fondul de garantare a pachetelor turistice şi cu 0,5% din valoarea volumului de vânzări realizat în anul anterior. ”, a punctat Burcea.
De asemenea, legat de Legea Turismului, aceasta ar trebui să fie gata până la 30 iunie, în contextul în care se află în lucru de foarte mulți ani.
Pe de altă parte, potrivit lui Burcea, ANAT ”trebuie să continue lupta” pentru obţinerea TVA redus la 9% pentru agenţiile de turism. ”Avem nevoie să menţinem, pentru turismul românesc, o relaţie cât mai bună cu patronatele hoteliere, dar şi o relaţie mai eficientă cu Ministerul Turismului”, a punctat el.
Cât despre piața hotelieră, acesta a spus că avem nevoie de legi care să stimuleze construcţia de hoteluri noi, precum și de forţă de muncă calificată în turism. ”România are prea puţine hoteluri pentru ar putea găzdui în condiţii bune turişti străini, iar cele care există practică preţuri mult mai ridicate comparativ cu ţările vecine, ceea ce face oferta agenţiilor româneşti mai puţin atractivă în comparaţie cu cea a Bulgariei sau Ungariei. În plus, hotelierii, în special cei din staţiunile balneo, sunt mult mai puţini flexibili cu termenele de plată decât cei din oraşele recunoscute internaţional ca destinaţii turistice”, a declarat Burcea.