Oyak este interesat de afacerile Holcim şi Lafarge din România, Serbia şi Ungaria, potrivit unei declaraţii făcute de Celal Caglar, şeful diviziei de ciment şi automobile a companiei din Ankara. În România, francezii de la Lafarge au anunţat că îşi scot la vânzare toate activele în vederea reducerii cotei de piaţă care ar rezulta din fuziunea cu Holcim. Producătorul deţine două fabrici de ciment la Medgidia şi Hoghiz şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu, care împreună acoperă o cotă de circa 33% din piaţă.
Grupul francez Lafarge este în plin proces de fuziune cu elveţienii de la Holcim, proces în urma căruia cele două entităţi trebuie să vândă, la nivel global, fabrici care ar putea valora circa 7 mld. euro. Cele patru fabrici pe care Holcim şi Lafarge le deţin în România au o capacitate anuală de producţie de circa 7,2 mil. tone, echivalentul a circa 66% din piaţă. Vânzarea activelor Lafarge ar coborî cota la circa 33%, nivelul la care fuziunea ar putea avea undă verde din partea autorităţilor concurenţiale locale. În urma acestei vânzări, noul grup LafargeHolcim va rămâne cu fabricile Holcim de la Aleşd şi Câmpulung.
Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, declara pentru Capital în urmă cu câteva luni că interesul producătorilor de ciment din Turcia va fi direcţionat către achiziţia fabricii Lafarge din Medgidia. Potrivit acestuia, în actualele condiţii de piaţă, preţul celor două fabrici ar putea fi în jurul sumei de 350 mil. euro.
Holcim şi Lafarge au elaborat o listă a activelor propuse pentru vânzare, pentru a anticipa eventualele solicitări ale autorităţilor din domeniul concurenţei. Astfel, în ceea ce priveşte situaţia activelor din celelalte două ţări vizate de grupul turc, Ungaria şi Serbia, aceasta stă în felul următor. În ambele ţări s-au scos la vânzare activele Holcim.
Oyak, cel mai mare producător de ciment din Turcia, a finalizat în 10 noiembrie preluarea producătorului Denizli Cimento de la CRH şi Eren Holding pentru un preţ cuprins între 400 mil. dolari şi 450 mil. dolari.
La nivel european, unde Holcim şi Lafarge trebuie să vândă cea mai mare cantitate de active, autorităţile concurenţiale au fixat ca termen limită data de 15 decembrie, până la care fie vor aproba operaţiunea, fie vor deschide o investigaţie mai aprofundată.
„Suntem interesaţi să participăm la licitaţie ca Oyak sau împreună cu un grup european. Urmărim îndeaproape acest proces de vânzare“, menţionează Caglar. Oyak are 2 mld. dolari în numerar pentru achiziţii şi poate mobiliza de cinci ori mai mult, dacă este necesar, spune acesta.
Oyak deţine în Turcia o capacitate de producţie de ciment de 20,1 mil. tone pe an, adică 19% din producţia ţării, prin intermediul celor şase fabrici ale sale, inclusiv Denizli. În plus, are o capacitate de producţie de clincher de 10,3 mil. tone anual, echivalentul a 15% din producţia naţională. Oyak se aşteaptă ca piaţa de ciment din Turcia să crească cu 5% în 2015, după un avans estimat la 6% pentru acest an, pe fondul proiectelor de infrastructură care includ autostrăzi, un tunel rutier pe sub Bosfor, construcţia de stadioane şi noi linii de metrou, spune Caglar.
Printre potenţialii cumpărători ai activelor Holcim şi Lafarge se regăsesc grupuri conduse de fonduri de private equity precum Blackstone cu Cineven şi Canada Pension Plan; BC Partners Holdings cu Advent International; Bain Capital cu Onex; precum şi CVC Capital Partners cu Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi. Interesaţi de achiziţie mai sunt şi CRH din Irlanda şi Votorantim Cimentos din Brazilia.