Fondul de redresare al UE este gata să decoleze. Bruxelles-ul a primit, în sfârșit, undă verde de la cei 27 pentru a absorbi pe piață cele 750 de miliarde de euro destinate depășirii crizei generate de pandemie.
Fondul de redresare al UE este gata să decoleze. La un an după ce Comisia Europeană și-a prezentat propunerea de a crea un fond de redresare în Uniunea Europeană (UE), Bruxelles-ul a primit, în sfârșit, undă verde de la cei 27, pentru a absorbi pe piață cele 750 de miliarde de euro alocate pentru depășirea crizei generate de pandemie.
Negocierea dificilă pentru a conveni o măsură fără precedent, întârzierea aprobării și ratificării acesteia, cu veto-uri politice incluse, și procesul complex de garantare a utilizării banilor conform acordului, toate explică faptul că țările nu vor primi primul ajutoarele mai devreme de iulie.
Fondul de redresare al UE este gata să decoleze. Granturi și credite pentru reforme și investiții
Planul prezentat de Executivul comunitar pe 27 mai 2020, după un prim lockdown generalizat în Europa, care a dus la o prăbușire record a PIB-ului, prevedea 500 de miliarde de euro în subvenții nerambursabile și 250 de miliarde în credite finanțate cu o istorică emitere a unei datorii comune.
Includea astfel ideea franco-germană a unui fond de o jumătate de miliard de euro exclusiv în transferuri și cuprindea și împrumuturi, pentru a satisface țările „frugale” – Olanda, Austria, Danemarca și Suedia – care au condus rezistența față de inițiativă, prin refuzul lor de a se acorda granturi, și au reușit să impună un control mai mare al banilor de către state.
Acordul final, parafat în iulie de liderii UE și aprobat în decembrie, după ocolirea opoziției făcute de Ungaria și Polonia, care au refuzat condiționarea fondurilor de statul de drept, a mărit proporția împrumuturilor la 360 de miliarde și a redus granturile la 390 de miliarde, dar a stabilit că țările cele mai afectate de criză vor beneficia cel mai mult, Italia și Spania fiind în frunte.
90% dintre ajutoare vor fi canalizate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, dotat cu 672,5 miliarde de euro pentru finanțarea reformelor și investițiilor care nu numai că scot economia din impas, dar promovează, de asemenea, tranzițiile ecologică și digitală.
Spania va fi primul beneficiar al granturilor, în valoare de 69,528 miliarde, și poate solicita, de asemenea, aproximativ 70 de miliarde în împrumuturi.
Bruxelles-ul evaluează planurile
În ciuda faptului că cifrele și condițiile sunt clare de luni de zile, lipsesc doi pași esențiali pentru ca banii să ajungă la cei 27: Bruxelles-ul să obțină finanțarea pe piețele de capital și să aprobe planurile naționale pentru investirea banilor, de acum până în 2026.
21 dintre cele 27 de state membre, inclusiv Spania, și-au trimis formal planurile la Bruxelles, în ciuda faptului că termenul limită orientativ a fost 30 aprilie și că au negociat proiectele luni de zile.
Comisia Europeană are acum două luni pentru a analiza dacă acestea îndeplinesc criteriile convenite, după care Consiliul (statele) mai are încă patru săptămâni pentru a le adopta, potrivit NOTICIAS DE NAVARRA.
Portugalia, care prezidează Consiliul în acest semestru, este hotărâtă ca primele planuri să fie aprobate în iunie, în timp ce mai multe țări, inclusiv Spania și Franța, fac eforturi pentru a accelera procedurile, dar Comisia le-a redus așteptările.
„Putem accelera acest proces oarecum, dar nu mult (…). Sunt documente complexe, deci este nevoie de timp”, a declarat vicepreședintele executivului comunitar, Valdis Dombrovskis, în cadrul ultimei ședințe a miniștrilor economiei.
Comisia, a explicat el, se așteaptă ca primele planuri să fie aprobate „în a doua jumătate a lunii iunie”, astfel încât „restul va depinde de cât timp va dura aprobarea în Consiliu”.
Deși este necesară o majoritate calificată pentru a aproba planurile și nicio țară nu poate bloca, va fi dificil pentru Germania, cu alegerile din septembrie, sau pentru „frugali” să riște să dea impresia că au fost aprobate miliarde în ajutoare, fără un control temeinic, pentru a grăbi procedura.
Comisia va emite datorii în iunie
În orice caz, principalul obstacol în calea rulării fondului a fost depășit săptămâna aceasta, când țările care mai lipseau – Polonia, Austria, Țările de Jos, Ungaria și România – au ratificat legislația care va permite Comisiei să emită o datorie susținută de marjele bugetului comunitar, la un volum fără precedent.
Deși există câteva formalități de îndeplinit în aceste cinci țări, Executivul comunitar speră să le finalizeze în următoarele zile și să înceapă să împrumute pe piețe în iunie, astfel încât primele ajutoare să poată fi plătite în iulie.
„În următoarele săptămâni, Comisia va ieși pe piețele de capital pentru a obține fondurile… De îndată ce planurile vor fi aprobate, banii vor începe să curgă către statele membre”, a declarat vineri președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
Odată ce mașinăria va fi pusă în funcțiune, Bruxelles-ul intenționează să atragă aproximativ 150 de miliarde de euro pe an până în 2026 și să efectueze plăți către țări la fiecare șase luni, dacă acestea respectă ceea ce este convenit în planurile lor.
În absența fondului de recuperare, UE a desfășurat deja ajutoare statelor prin instrumentul SURE, dotat cu 100 de miliarde în împrumuturi pentru sprijinirea ocupării forței de muncă, sau printr-un fond de garanție al Băncii Europene de Investiții, care a acordat deja 11,7 miliarde în finanțare, precum și prin bugetul comunitar tradițional.
Sursă foto: Dreamstime.