O cincime din cele 266 de miliarde de ringgit (62 miliarde) de active gestionate de Permodalan Nasional Bhd (PNB) sunt investite pe pieţele monetare, iar directorul Abdul Wahid Omar a declarat într-un interviu că fondul ar putea reduce aceste economisiri cu cel puţin 5 puncte procentuale. Acesta ar putea elibera aproximativ 13,3 miliarde de ringgit, potrivit calculelor Bloomberg.
“Deşi trebuie să menţinem un anumit nivel de bani. acesta nu trebuie să fie de 20%. Putem coborî cu uşurinţă la 15%, sau chiar mai jos”, a declarat Wahid, fost ministru al cabinetului care s-a alăturat PNB în urmă cu un an.
Cu toate acestea, ringgitul este printre principalii factori care nu permit companiei să facă achiziţii mai mari. Moneda rămâne "relativ slabă", a declarat Wahid joi, refuzând să precizeze părerea lui în ceea ce priveşte valoarea cursului de schimb valutar. La începutul anului 2017, ringgitul a scăzut la un nivel de necrezut de la criza financiară asiatică de la sfârşitul anilor 1990. Acesta a revenit, vineri, fiind de 4,29 per dolar.
Înfiinţată de guvern în anul 1978 pentru a contribui la stimularea bogăţiei populaţiei ţării, PNB rămâne cel mai puternic investitor din Malaezia.
“La momentul potrivit, când vom avea o oportunitate deosebită atunci vom face investiţiile care for mări fondul. Chiar şi atunci, PNB nu va deţine mai mult de 10% din activele sale de peste hotare, deoarece pasivele sale sunt în rinngit”, a declarat Abdul Wahid Omar.
“Este foarte important pentru noi să continuăm să investim în principal în Malaezia, nu numai din perspectiva activelor şi pasivelor, ci şi din perspectiva creşterii economiei”, a mai menţionat preşedintele.
Fondul doreşte să-şi consolideze activele până la nivelul de 350 de miliarde de dolari până în anul 2020.