Măsura vine după ce S&P a redus ratingul a nouă ţări din zona euro, inclusiv cel al Franţei şi Austriei, ale căror garanţii financiare reprezentau cheia solvabilităţii FESF.
Fondul are o capacitate efectivă de creditare de 440 miliarde euro, datorită garanţiilor primite de la guvernele din zona euro. La înfiinţarea fondului, şase ţări eţineau ratingul triplu A, aşa că agenţiile de rating au cerut garanţii care să depăşească semnificativ capacitatea de creditare a fondului. Pierderea ratingului maxim AAA de către Franţa şi Austria înseamnă că, fără modificarea structurii de garanţii a FESF, fondul va pierde 180 miliarde euro din capacitatea de creditare. Astfel, fondului îi mai rămâne o capacitate de doar 260 de milioane de euro, bani care sunt deja destinaţi salvării Irlandei şi Portugaliei.
Retrogradarea la AA + de către agenţia de credit nu va reduce capacitatea lui de de creditare, a dat asigurări Klaus Regling, directorul general al FESF.
Fondul se bucură încă de ratingul maxim din partea celorlalte două mari agenţii de rating, Moody’s şi Fitch, dar analiştii avertizează că ar putea urma şi alte retrogradări. În cazul în care ratingul FESF va mai fi tăiat şi de o altă agenţie, ţările din zona euro vor fi nevoite să ia o decizie dificilă: fie fondul va începe să elibereze obligaţiuni subevaluate, ceea ce implică şi acceptarea unor costuri de împrumut mai mari, fie ţările cu rating AAA îţi vor mări contribuţiile.
Până în prezent, Germania, cea mai mare dintre cele patru economii cu rating AAA din zona euro, a exclus posibilitatea creşterii angajamentelor faţă de fond, creşteri ce par dificil de adoptat politic şi de către Olanda sau Finlanda.
O altă opţiune ar fi să se accepte faptul că FESF va putea acorda mai puţine împrumuturi.