"Odată cu aprobarea Codului Silvic, fostul ICAS Bucureşti (Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea" – n.r.) a devenit unitate independentă şi administrează 48.000 de hectare, iar diferenţa reprezintă suprafeţele puse în posesie în urma unor hotărâri definitive şi irevocabile în instanţă", a spus Crăciunescu.
RNP-Romsilva a încheiat anul 2015 cu o cifră de afaceri de 1,588 miliarde de lei, cu 15,5% mai mare decât prevederile bugetului de venituri şi cheltuieli, profitul brut depăşind 220 de milioane de lei.
"Romsilva a încheiat încă un an cu rezultate foarte bune. Cifra de afaceri realizată este de 1,588 miliarde lei, cu 15,5% mai mare decât prevederile bugetului de venituri şi cheltuieli. Rezultatul brut al activităţii se situează la nivelul de 220 milioane lei, cu 72,6% mai mare decât cel bugetat. De asemenea, Romsilva deţine certificate FSC pentru o suprafaţă de 2,32 milioane hectare, ceea ce arată preocupările regiei pentru o gospodărire sustenabilă a fondului forestier", a spus Crăciunescu.
Potrivit datelor RNP, regenerarea pădurilor în 2015 a fost asigurat pe o suprafaţă totală de 16.907 ha, din care 10.037 ha (60%) au fost regenerări naturale. Pentru reconstrucţia ecologică a unor terenuri degradate s-au împădurit 49 ha în perimetre de ameliorare din Botoşani şi Olt, iar consolidarea plantaţiilor din anii trecuţi s-au efectuat completări pe 3.442 ha şi au fost refăcute plantaţii calamitate pe 354 ha.
Pentru lucrările de regenerare s-a folosit un număr de 37,3 milioane puieţi forestieri, produşi în pepinierele proprii, iar valoarea totală a cheltuielilor este de 109,6 milioane lei.
Potrivit sursei citate, investiţiile realizate în 2015 din fonduri proprii s-au ridicat la 73,9 milioane lei, acestea fiind orientate pentru dotarea unităţilor Romsilva cu utilaje productive moderne, retehnologizarea proceselor de producţie, precum şi pentru asigurarea unor condiţii normale de muncă pentru angajaţi.
AGERPRES