Progresele macroeconomice înregistrate de România în ultimii doi ani sunt confirmate de experţii Fondului Monetar Internaţional, a declarat, Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta.
'Experţii FMI confirmă progresele macroeconomice înregistrate de România în ultimii doi ani. Creştere economică la maximul perioadei postcriză, o ajustare sustenabilă a deficitului bugetar şi de cont curent, inflaţia la minim istoric şi o credibilitate crescută pe pieţele financiare internaţionale sunt procese ce arată că potenţialul economiei este ridicat, în ciuda contextului regional plin de incertitudini', a explicat Socol.
Acesta a subliniat că, în 2014, stabilitatea macroeconomică va continua, iar reformele structurale în energie, agricultură, infrastructură, educaţie, sănătate şi pensii vor fi accelerate. Stimularea mediului privat va continua anul acesta prin schemele de ajutor de stat, schema de minimis pentru IMM, reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit, ajutoare acordate marilor producători din industrie etc.
De asemenea, România va continua consolidarea fiscală calitativă prin raţionalizarea cheltuielilor publice, îmbunătăţirea guvernanţei corporative la companiile de stat, finalizarea prioritizării investiţiilor publice, reforma sistemului de colectare a veniturilor la bugetul de stat şi reducerea evaziunii fiscale.
'În opinia noastră, consolidarea fiscală trebuie să fie echitabilă, Guvernul continuând măsurile de creştere a pensiilor, ajutoarelor sociale şi a salariilor medicilor rezidenţi / profesorilor debutanţi', a mai spus Cristian Socol.
El a adăugat că, în pofida contextului extern incert, România are o imunitate mult mai ridicată comparativ cu acum câţiva ani în faţa socurilor externe.
'O rezervă valutară internaţională ce acoperă confortabil nevoia de finanţare brută a ţării, un buffer în Trezorerie ce acoperă peste 4 luni nevoile curente de finanţare şi un acord preventiv cu creditorii internaţionali sunt elemente ce arată soliditatea economiei în faţa unor eventuale şocuri exogene', a precizat consilierul premierului.
Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, miercuri, prima şi a doua evaluare a acordului preventiv cu România, iar statul va avea la dispoziţie o sumă suplimentară de aproximativ 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST), potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a instituţiei financiare internaţionale.
La finalizarea evaluărilor, boardul FMI a aprobat o scutire de la îndeplinirea criteriilor de performanţă cu privire la balanţa fiscală, care a fost ratată cu puţin. De asemenea boardul a aprobat cererea autorităţilor române de a adăuga o evaluare pe baza performanţelor de la finele lunii iunie 2014. Revizuirea suplimentară va coincide cu consultările pe tema articolului IV şi cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.
Echipele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat în vizită la Bucureşti în perioada 21 ianuarie – 4 februarie 2014, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare, combinate, în cadrul programului economic sprijinit de FMI prin Acordul stand-by, precum şi pentru actualizarea situaţiei programului preventiv cu Uniunea Europeană privind balanţa de plăţi.
Consiliul directorilor executivi ai Fondului Monetar Internaţional a aprobat, la finele lunii septembrie 2013, un nou acord stand-by pe 24 de luni, în valoare de aproximativ 1,98 miliarde de euro (1,75 miliarde DST – Drepturi Speciale de Tragere – n.r.) pentru România..
Autorităţile române au informat FMI că intenţionează să trateze acest acord drept unul preventiv, şi, în consecinţă, nu intenţionează să folosească banii.
Acesta este al treilea acord solicitat de România Fondului Monetar Internaţional, de la declanşarea crizei economice. Primul a fost încheiat în 2009, iar al doilea, de tip preventiv, în 2011.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează pentru anul 2014 o creştere economică de 2,2% pentru România, după un avans de 2,8% înregistrat anul trecut.
SURSA: Agerpres