FMI anticipează o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în 2023
Fondul Monetar Internațional (FMI) a avertizat, totodată, că înăsprirea condiţiilor financiare şi şocul preţurilor energiei au început să afecteze perspectivele economiei Germaniei în viitorul apropiat. Deşi inflaţia de bază a scăzut semnificativ în Germania, FMI consideră că „prioritatea în viitorul apropiat este sprijinirea dezinflaţiei, cu o înăsprire moderată a fiscalităţii în 2023”.
În prezent, FMI anticipează o creştere aproape de zero a PIB-ului Germaniei în acest an, înainte de o redresare graduală, între 1% şi 2%, în perioada 2024 – 2026. FMI se așteaptă, totodată, la atenuarea deficitului Germaniei la aproximativ 0,5% din PIB până în 2027, în urma retragerii măsuri de sprijin după creşterea preţurilor energiei.
Pe termen lung, creşterea medie a PIB-ului Germaniei ar urma să scadă sub 1%, în contextul îmbătrânirii populaţiei şi a lipsei unei creşteri semnificative a productivităţii şi a forţei de muncă. Pe termen mediu, Germania ar trebui să creeze o marjă de manevră fiscală mai ridicată pentru investiţii în viitor.
Germania ar trebui să ia în considerare ajustarea reglementărilor referitoare la frâna datoriei
Potrivit FMI, frâna datoriei, inclusă în Constituţia Germaniei, limitează deficitul bugetar la 0,35% din PIB. Parlamentul Germaniei a suspendat reglementarea privind frâna datoriei în perioada 2020 – 2022 pentru a permite majorarea cheltuielilor, în contextul efectelor pandemiei provocată de coronavirus şi a războiului din Ucraina. În acea perioadă, Germania a creat multiple fonduri extrabugetare, totalizând aproximativ 9% din PIB.
„Germania ar trebui să ia în considerare ajustarea reglementărilor referitoare la frâna datoriei, pentru a se alinia mai bine reglementărilor fiscale ale UE şi a-şi reduce dependenţa de fonduri extrabugetare”, scrie în raportul emis, marți, de FMI, citat de agenția de presă Reuters.
Germania propune creșterea producției de energie renegerabilă
Vă amintim că, cu puțin timp în urmă, cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a spus că soluția pentru reducerea prețurilor la electricitate pentru industriile germane mari consumatoare de energie este creșterea producției de energie regenerabilă. El a subliniat importanța extinderii rețelelor de transport de energie și a creșterii producției de energie regenerabilă pentru a face accesibile prețurile scăzute la nivel național.
Olaf Scholz a declarat, totodată, că atingerea obiectivului ca energia regenerabilă să domine producția de electricitate în Germania va duce la prețuri mai mici la energie în comparație cu nivelurile actuale.
„Există deja regiuni unde producţia de energie este ieftină, aşa cum ne dorim, astfel încât operaţiunile industriale pot depăşi concurenţa globală fără subvenţii. Ştim deja că vom avea preţuri mai scăzute la energiei decât în prezent, odată ce atingem obiectivul nostru ca energiile regenerabile să domine producţia de electricitate în Germania”, a explicat Olaf Scholz.