Fondul Proprietatea a sărbătorit trei ani de la listare. Cotația a avut o evoluție foarte bună anul trecut, ceea ce face ca momentul aniversar să fie fericit. Creșterea consemnată de acțiunile FP de la listarea din 25 ianuarie 2011 și până la sfârșitul anului trecut a fost de aproape 20%, dar față de minimele înregistrate la sfârșitul anului 2011 (puțin peste 0,4 lei pe acțiune) cotația s-a dublat, la finele anului trecut fiind de 0,83 lei.

De la listare, prețul maxim atins a fost de 0,8605 lei, iar discountul s-a redus până la 30,8% în decembrie 2013, față de o reducere medie de 55,7% în 2012 și de 50,2% în 2011. Micșorarea discountului este semnificativă, în condițiile în care valoarea activelor nete (VAN) a urcat cu 22,8% în ultimii trei ani chiar dacă Fondul a mai și vândut câteva dețineri la companii importante, precum cea de la Transgaz Mediaș, vândută pentru 303,5 milioane lei.

Sub administrarea lui Franklin Templeton Investment Management, Fondul a dat dividende în valoare de 600 milioane euro și a încheiat două programe de răscumpărări de acțiuni. În urma acestora, FP a adunat 14,5% din captialul subscris și vărsat, valoarea celor două programe fiind de 1,08 miliarde lei. De altfel, răscumpărările vor continua și în 2014, aceasta fiind una dintre cele mai bune modalități de susținere a cotației. Conform analiștilor estimarea pentru acest an a prețului acțiunii este între 0,8 și 0,9 lei. „Vom demara anul acesta al treilea program de răscumpărari și le vom propune acționarilor un nou plan pentru listarea secundară a Fondului, care ar trebui să atragă mai mult interes și cerere pentru acțiuni și să îmbunătățească vizibilitatea Fondului în rândul investitorilor instituționali“, spune Greg Konieczny, manager de fond la FP.

Fond de investiții fără investiții

„De la listare, Fondul a atras peste 1,2 miliarde de euro în investiții directe de portofoliu de la investitori instituționali străini, mulți dintre aceștia prezenți pentru prima dată în această țară“, spune și Mark Mobius, președinte executiv al Templeton Emerging Markets Group. În prezent, acționarii instituționali străini dețin un total de 54,9% din capitalul social subscris și vărsat, iar persoanele fizice nerezidente au un pachet de 5,69%. Investitorii instituționali români au o deținere de 8,69%, iar persoanele fizice române un pachet de 20,7%.

Este evident că Fondul Proprietatea și-a depășit de mult condiția inițială, cea de despăgubire a foștilor proprietari, dar nici nu a devenit un fond de investiții în adevăratul sens al cuvântului. Mai exact, FP nu a făcut nicio achiziție de acțiuni, ci doar a vândut din portofoliu. Sub presiunile acționarilor străini importanți, precum fondul american de hedging Elliott Associates, administratorul FP trebuie să continue reducerea discountului de tranzacționare și să dea acționarilor cât mai multe dividende. Ceea ce a întărit ideea că Fondul Proprietatea se pregătește de închidere. Idee deloc absurdă, chiar dacă vorbim de active în valoare de peste 15 miliarde de lei. Suma foarte mare nu arată decât că va dura mulți ani înainte de lichidarea profitabilă a activelor.

Dar nici nu va fi un fond de investiții, decât în momentul în care va și face investiții. Până atunci, FP se comportă ca o AVAS, instituția statului al cărui unic scop era să privatizeze diferite companii deținute de stat sau să vândă dețineri minoritare. Oricum, Fondul Proprietatea rămâne cea mai importantă acțiune listată la Bursa de Valori București (BVB)din ultimii trei ani, cu volume medii de tranzacționare care reprezintă mai mult de 50% din rulajul total al bursei. Și va rămâne astfel și în acest an, chiar dacă vor avea loc listări ale unor companii mari, precum Hidroelectrica, sau dacă se va lista și pe o altă bursă europeană, cel mai probabil pe cea de la Varșovia.

Până atunci, managerul de fond speră ca privatizările promise de statul român vor fi realizate, ceea ce ar face ca evaluarea companiilor deținute de FP să fie mult mai simplă. Acțiunile nelistate au o pondere de 42,46% din portofoliul Fondului.

 

Sperăm ca 2014 să fie un an dinamic din punct de vedere al privatizărilor, fiind așteptate listări ale unor companii mari din portofoliul nostru.
Greg Konieczny, manager de Fond la FP