Franklin Templeton, adiministratorul Fondului Proprietatea, a anunțat că va ataca în instanță decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei bugetului de stat. Administratorul Fondului consideră că această decizie va avea consecințe grave asupra acționarilor, asupra regulilor de guvernanță corporatistă și percepției investitorilor străini despre piața de capital autohtonă.
În Adunarea Generală a Acționarilor Romgaz din 30 noiembrie principalul acționar al companiei, Ministerul Economiei, cu 85% din acțiuni, a votat în favoarea donației către stat. Fondul Proprietatea, acționar minoritar cu 15% dintre acțiuni, a votat împotrivă.
„Înțelegem nevoia statului român de a-și finanța deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar într-o perspectivă pe termen lung. Cum donația a fost deja susținută de Ministerul Economiei, anticipăm efecte negative asupra mediului românesc de investiții și considerăm că poate fi afectat chiar ratingul de țară al României”, a declarat Mark Mobius, președinte executiv al Templeton Emerging Markets Group.
Șeful Templeton consideră că impunerea de către Guvern a unor decizii de acest gen va fi percepută negativ de către investitorii internaționali. Reprezentanții Fondului Proprietatea au propus Guvernului o soluție alternativă, sub forma unui dividend special care ar fi permis un tratament egal pentru toți acționarii, însă propunerea nu a fost luată în calcul. Acesta este motivul pentru care Fondul a decis să acționeze în justiție donația către stat. Practic, Fondul ar fi trebuit să primească 15% din suma de 400 milioane lei.