Ce profit a raportat Fondul Proprietatea în primul trimestru? Creșterea a fost de 17,7%. Raport BVB
Mai precis, Fondul Proprietatea a raportat un profit net de 826,1 milioane de lei în primul trimestru din acest an. Comparativ cu cifrele transmite anterior, raportul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) arată că este vorba despre o creștere de 17,7%. Totodată, BVB subliniază că principalul factor care a contribuit la profit a fost câştigul net aferent participațiilor.
„Principalul factor care a contribuit la profitul înregistrat în primul trimestru al anului 2022 a fost reprezentat de câştigul net aferent participaţiilor Fondului înregistrate la valoare justă prin contul de profit şi pierdere în valoare totală de 821,2 milioane lei generat de actualizarea evaluării Hidroelectrica, net de evoluţia negativă a preţului acţiunilor deţinerilor listate ale Fondului (care provine în principal de la OMV Petrom SA)”, este scris în raport.
Raportul BVB explică cifrele înregistrate de Fondul Proprietatea
De asemenea, raportul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) arată și că profiturile nete nerealizate aferente participaţiilor la valoare justă prin profit sau pierdere pentru primele trei luni ale anului 2022 de 883,5 milioane lei au fost generate de Hidroelectrica SA.
Pierderi nete nerealizate aferente participaţiilor la valoare justă prin profit sau pierdere pentru primele trei luni ale anului 2022 de 62,3 milioane lei au fost generate în principal de evoluţia negativă a preţului acţiunilor OMV Petrom SA.
Câştiguri nete din alte active financiare la valoarea justă prin profit sau pierdere au fost determinate în principal de plata tuturor acţiunilor neplătite deţinute de statul român, prin Ministerul de Finanţe (suma plătită: 189,182 milioane de lei).
În ziua de 31 decembrie a anului, valoarea justă a creanţei de recuperat era zero. În urma acestei plăţi, începând cu 1 februarie 2022, noua valoare a capitalului social subscris şi vărsat al Fondului este de 3,334 miliarde de lei (divizat în 6.412.196.967 acţiuni cu o valoare nominală de 0,52 lei / acţiune), astfel numărul de acţiuni utilizat în calculul VAN a crescut.