Fondul Proprietatea (FP) consideră că, din punct de vedere operațional, nu s-ar justifica să investească suplimentar la Complexul Energetic Oltenia. Afirmația aparține managerului de portofoliu al FP, totodată CEO-ul administratorului Franklin Templeton și vine după evaluarea planului de restructurare al companiei.
„CE Oltenia este de câțiva ani un subiect foarte dificil de abordat. Noi, în calitate de manageri de investiții, responsabili de banii care aparțin acționarilor noștri, vrem să generăm randamente, așadar analizăm constant modalități de generare a unor venituri pozitive bazate pe resursele care ne sunt disponibile. CE Oltenia este o companie care are dificultăți financiare și va trebui să fie supusă unei restructurări semnificative – și subliniez semnificative – pentru a o pune din nou pe picioare, să genereze profit și, în cele din urmă, să valoreze ceva”, a declarat șeful de portofoliu al FP, pentru profit.ro.
Comisia Europeană a pornit o anchetă în acest caz
Încă din februarie, Comisia Europeană a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române Complexului Energetic Oltenia SA pentru planul de restructurare sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.
Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare şi ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condiţiile prevăzute în orientări.
Planul de restructurare prevede un sprijin de aproximativ două miliarde de euro (9,93 miliarde lei) pentru CE Oltenia, din care 1,33 miliarde de euro (6,48 miliarde lei) reprezintă sprijin public din partea statului român, sub formă de granturi şi de împrumuturi (inclusiv împrumutul pentru salvare în valoare de 251 de milioane de euro pe care CE Oltenia nu l-a rambursat). Suma rămasă ar urma să fie acoperită din fondurile UE, mai precis dintr-un grant acordat prin Fondul pentru modernizare, pentru care România ar urma să solicite finanţare.
CE Oltenia anunța discuții cu Fondul Proprietatea și instituții bancare
Amintim că, în urmă cu două săptămâni, Complexul Energetic Oltenia transmitea că discută cu Fondul Proprietatea şi cu importante instituţii bancare din România, bănci comerciale, dar şi cu instituţii bancare europene pentru a securiza împrumuturi care să susţină contribuţia proprie la efortul de restructurare.
„CE Oltenia a demarat dialogul cu importante instituţii bancare din România, bănci comerciale, dar şi cu instituţii bancare europene pentru a securiza împrumuturi care să susţină contribuţia proprie a CE Oltenia la efortul de restructurare. De asemenea, au loc discuţii cu reprezentanţii Fondului Proprietatea, acţionar minoritar cu o cotă de 21,5%”, spunea compania.
Fondul Proprietatea: Nu putem justifica investiții suplimentare în CE Oltenia
Cu toate acestea, în urma discuțiilor dintre Fondul Proprietatea și CE Oltenia, după evaluarea planului de restructurare propus, în opinia Fondului, este „incredibil de dificil, imposibil chiar” să justifice utilizarea numerarului pentru a menține compania solvabilă.
Concret, Fondul Proprietatea spune că nu se justifică „investiții suplimentare în CE Oltenia”.
„Pe baza permutațiilor pe care le-am văzut și le-am analizat, cred că este foarte dificil să ne așteptăm la o rentabilitate pozitivă din punct de vedere financiar. Noi și Guvernul, în calitate de acționar majoritar, privim acest lucru dintr-un punct de vedere diferit. Noi analizăm din punctul de vedere al unui investitor financiar care dorește să genereze un randament pozitiv al investiției sale, în timp ce Guvernul s-ar putea să nu fie aibă aceleași considerente. Din punct de vedere operațional, nu putem justifica investiții suplimentare în CE Oltenia”, a conchis Johan Meyer.