"Sper că listarea Fondului Proprietatea pe bursa londoneză va încuraja Guvernul român să accelereze ofertele publice iniţiale ale companiilor de stat precum Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa", a declarat miercuri Sorin Mîndruţescu, membru în Comitetul Reprezentanţilor Fondului, într-o conferinţă la LSE.
El a reamintit că Fondul Proprietatea a început ca un proces de raparaţie a nedreptăţilor regimului comunist.
"Să ne aducem aminte că Fondul Proprietatea a început ca un proces moral de reparaţie a nedreptăţilor făcute de regimul comunist şi modul în care cetăţenii României au fost deposedaţi de către aceste active. Această listare la Bursa de la Londra este un moment extrem de important în acest proces de reparaţie morală", a precizat Mîndruţescu.
Potrivit unui raport remis recent Bursei de Valori Bucureşti, cererea de admitere la tranzacţionare pe secţiunea SFM a London Stock Exchange se va realiza pentru până la 81.228.524 GDR, reprezentând acţiuni ordinare ale Fondului Proprietatea, fiecare cu o valoare nominală de 0,95 lei şi oferind un drept de vot în cadrul adunării generale a Acţionarilor Fondului, unde 1 GDR reprezintă 50 de acţiuni. Ulterior admiterii la tranzacţionare, GDR vor fi tranzacţionate în dolari, cu simbolul "FP".
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, în supravegherea Autorităţii de Supraveghere Financiară din România (ASF). Fondul Proprietatea a fost înfiinţat de statul român cu principalul scop de a oferi compensaţii persoanelor ale căror proprietăţi imobiliare au fost confiscate în mod abuziv de statul român în perioada regimului comunist şi care nu mai puteau face obiectul unor restituiri în natură.
Facilitatea GDR se va limita la o treime din capitalul social emis al FP, conform reglementărilor din România privind valorile mobiliare.
FP va fi unul dintre cele mai mari fonduri (în ceea ce priveşte valoarea activului) tranzacţionat pe London Stock Exchange, cu o valoare a activului net de 12,6 miliarde lei (3,1 miliarde dolari) la 31 martie 2015 şi o capitalizare bursieră de 9,6 miliarde lei (2,35 miliarde dolari) la 17 aprilie 2015.
Portofoliul FP este administrat de Franklin Templeton Investment Management Limited, companie din Marea Britanie, filială deţinută de Franklin Templeton Investments acţionând prin intermediul sucursalei din Bucureşti. Franklin Templeton Investments oferă servicii de administrare a investiţiilor la nivel intern şi internaţional pentru clienţi din domeniul retail, instituţional şi al fondurilor suverane, în peste 150 de ţări şi avea la nivelul datei de 31 decembrie 2014 active în administrare în valoare de 880,1 miliarde dolari. AGERPRES