Fondul Proprietatea a vândut participațiile la companiile Enel

Fondul Proprietatea a vândut către grupul elen Public Power Corporation SA participaţiile minoritare pe care le deţinea la companiile Enel din România pentru 650 milioane de lei, informează FP printr-un comunicat transmis joi Bursei de la Bucureşti.

„Franklin Templeton International Services SRL, în calitatea sa de administrator de fonduri de investiţii alternative şi administrator unic („AFIA/ Administratorul de Fond”) al Fondului Proprietatea S.A. („Fondul”), doreşte să informeze acţionarii că Fondul, în calitate de vânzător, şi societatea elenă Public Power Corporation S.A. („PPC”), în calitate de cumpărător, au încheiat la data de 19 aprilie 2023, un contract de vânzare pentru vânzarea integrală a deţinerilor Fondului în capitalul social al E-Distribuţie Muntenia SA, Enel Energie Muntenia SA, E-Distribuţie Dobrogea SA, E-Distribuţie Banat SA şi Enel Energie SA („Contractul de Vânzare”), în schimbul unui preţ de 650.000.000 RON”, se precizează în comunicatul citat.

Fondul Proprietatea deţine 12% din E-Distribuţie Muntenia, 12% la Enel Energie Muntenia SA, 24,1% la E-Distribuţie Dobrogea SA, 24,1% la E-Distribuţie Banat SA şi 12% la Enel Energie SA.

Contractul de Vânzare a fost încheiat ca urmare a încheierii de către Enel S.p.A. şi PPC a unui contract de vânzare a tuturor participaţiilor deţinute de Grupul Enel în România, precizează sursa citată. Devenirea efectivă a vânzării este condiţionată, printre altele, de finalizarea tranzacţiei dintre Enel şi PPC.

Enel a anunțat încă din martie vânzarea activelor din România

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat pe 9 martie că îşi va vinde operaţiunile din România către grupul grec Public Power Corp (PPC) pentru 1,26 miliarde de euro, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor şi concentrarea pe energiile verzi.

Tranzacţia este în conformitate cu Planul Strategic curent al Grupului Enel, care vizează concentrarea asupra a 6 ţări ţintă cu potenţial ridicat de creştere şi în care are o prezenţă integrată, respectiv Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile şi Columbia.

În total, este estimat ca tranzacţia să genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale Grupului, ce urmează să scadă cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, din care aproape 0,1 miliarde de euro în 2022 şi restul în 2023, pe lângă un efect negativ cumulat asupra profitului net al Grupului de aproximativ 1,4 miliarde de euro în perioada 2022-2023, din care circa 0,6 miliarde de euro din rezervele legate de diferenţele de curs de schimb, care vor fi contabilizate în 2023. În consecinţă, tranzacţia nu urmează să aibă vreun impact asupra rezultatelor economice curente ale Grupului, precizează compania.