"Credem cu tărie că Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt pregătite să iasă pe piaţă şi că acest proces trebuie să înceapă cât mai repede posibil. Companiile au nevoie de finanţare, de mai multă transparenţă şi deschidere, de guvernanţă corporativă îmbunătăţită şi eficienţă crescută. Suntem încrezători că Ofertele Publice Iniţiale ale Hidroelectrica şi Nuclearelectrica pot avea succes, ceea ce va atrage mai mulţi investitori pe piaţă şi va creşte valoarea portofoliului Fondului Proprietatea", a declarat Greg Konieczny, manager de fond, Fondul Proprietatea.
Potrivit unui comunicat al FP, prin ultimul memorandum de înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional, Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), acţionarul majoritar al Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, şi-a luat angajamentul de a vinde pachete minoritare în aceste companii cu scopul de a genera fonduri semnificative necesare pentru investiţii în sectorul energetic.
În acest context, reprezentanţii Fondului Proprietatea arată că, printre beneficiile listării la bursă a celor două companii se numără creşterea transparenţei şi respectarea unor reguli de guvernanţă corporativă mai stricte impuse de către Bursa de Valori Bucureşti, responsabilitatea decizională a managementului companiilor în faţa tuturor acţionarilor şi un acces mai facil la finanţare, prin capital sau datorie, necesară pentru implementarea unor investiţii importante pentru afacerea lor, precum proiectul Tarniţa pentru Hidroelectrica sau cele două noi reactoare nucleare pentru Nuclearelectrica.
Pe de altă parte, Guvernul, prin MECMA, va păstra participaţia majoritară în aceste companii beneficiind direct din creşterea valorii acestora iar Bursa de Valori Bucureşti va câştiga doi emitenţi importanţi, care vor contribui la o lichiditate crescută şi la o vizibilitate îmbunătăţită, atât la nivel local, cât şi internaţional, se precizează în comunicatul citat.
Adunările Generale Extraordinare ale Acţionarilor Hidroelectrica, respectiv Nuclearelectrica, ar trebui să aibă loc în termen de maxim 60 de zile de la solicitarea înaintată de Fondul Proprietatea.
Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton a câştigat, în iulie 2009, mandatul în valoare de 3,77 miliarde euro al Fondului Proprietatea.
SURSA: Agerpres