După mai bine de doi ani de discuții legate de listarea secundară a Fondului Proprietatea la Bursa din Varșovia, Administratorul Fondului a decis să recomande listarea la Bursa din Londra. Influența noilor acționari semnificativi americani este vizibilă în această schimbare de optică a conducerii FP, însă decizia poate fi pusă și pe seama problemelor care par a exista între depozitarul de la București și cel de la Varșovia. 

Franklin Templeton Investment Management, administratorul de fond, a recomandat acționarilor listarea pe piața Specialist Fund Market de la Bursa de Valori din Londra, iar în acest scop a și selectat un consorțiu de bănci de investiții care să ofere sprijin în proiect, respectiv Jefferies International Limited ca unic consultant financiar din Marea Britanie, împreună cu BRD Société Générale și Swiss Capital drept consultanți locali și Clifford Chance Badea drept consultant juridic. O decizie din partea acționarilor urmează a fi luată în AGA din 28 aprilie.

Managerul Fondului argumentează recomandarea prin informațiile primite de la investitorii instituționali internaționali cu care s-a întâlnit, în principal cei din SUA, Canada și Marea Britanie. Londra este, acum, considerată cea mai bună opțiune pentru creșterea bazei de investitori străini și a acoperirii în rapoartele de analiză independente ale analiștilor. De asemenea, se caută obținerea unei cereri suplimentare de acțiuni, astfel încât să se majoreze valoarea Fondului.

„Listarea de la Bursa din Londra va fi una tehnică și nu se vor emite acțiuni noi, iar prețul de referință va fi cel de la București“, spune Greg Konieczny, managerul Fondului. Tranzacționarea de acțiuni între Londra și București se va realiza prin intermediul Depositary Interests (DI); mai exact, un depozitar înregistrat la Londra va face legătura între cele două piețe, cu ajutorul unui costode de la București.

Fondul vinde din portofoliu

Recomandarea include ca termen de listare sfârșitul acestui an, în ideea de a ajunge pe o piață matură cât mai repede. Rămâne însă de văzut cât de ușor se vor lăsa convinși investitorii instituționali de la Londra de atractivitatea FP, în condițiile în care Fondul se pregătește să vândă un pachet de cel puțin 5% din acțiunile OMV Petrom, pachet care valoarează cel puțin 275 milioane de euro. Însă Petrom e și cea mai importantă deținere din portofoliul FP, în timp ce alte companii atractive, cum ar fi Hidroelectrica, nu sunt încă listate și nici nu se știe când vor ajunge la cota bursei. FP a încheiat anul trecut cu un profit net de 682 milioane de lei, cu 115 milioane de lei mai mult decât în 2012, și cu active de 15 miliarde de lei.
 

Listarea de la Londra va fi una tehnică și nu se vor emite acțiuni noi, iar prețul de referință va fi cel de la București.
Greg Konieczny