Fiind unul dintre cele mai active fonduri de pe piata romaneasca, crede ca firmele in care a investit timp si, mai ales, bani au depasit momentele dificile ale crizei din 1997-2000, si ca pot incapea acum pe mainile unor investitori strategici. „In 2003 vom iesi din mai multe companii, iar in 2002 planuim vanzarea actiunilor pe care le avem la una dintre firmele din portofoliu. Cu siguranta, insa, ca suntem in cautare de parteneri strategici”, spune Joel D. Hayes, vicepresedintele FRAI, care este si responsabilul cu proiectele de investitii pe care fondul le-a lansat in ultimii sapte ani in Romania. Banca Romaneasca, TEC Miaco, Rolast, Policolor, Motoractive, IPEC sau Comtel sunt o parte dintre companiile la care FRAI detine procente de actiuni cuprinse intre 1 si 90%.
In ultimii patru ani, echipa din subordinea lui Hayes nu a facut altceva decat sa incerce sa ajute companiile in care a investit sa depaseasca momentele dificile prin care a trecut intreaga economie romaneasca in perioada 1997-2000.
„Asa ca am petrecut o mare parte din timp gandind strategii care sa ajute la iesirea din criza. E foarte usor sa faci anunturi care au impact important asupra comunitatii de afaceri, cum a fost cel din cazul privatizarii Bancii Agricole. Noi preferam insa sa mergem mai pe tacute si sa ne ocupam mai mult de bunul mers al companiilor”, spune Hayes.
El crede ca faptul ca aproape toate companiile din portofoliu au reusit sa supravietuiasca perioadei dificile din ultimii patru ani „arata cat de mult ne-am implicat in viata companiilor din portofoliu. John Klipper, presedintele companiei, a fost suficient de conservator, astfel incat sa avem suficiente resurse financiare in momentul de fata”.
Au existat insa si companii in care FRAI investise si care, ulterior, au dat faliment, dar Joel spune ca s-a asteptat la asemenea evenimente: „din fericire, astfel de cazuri au fost foarte putine si nu au afectat echilibrul nostru financiar”.
Cand vine vorba de cauzele care au facut ca o companie ca Policolor sa nu realizeze profiturile si sa nu aiba succesul scontat, vicepresedintele FRAI vorbeste despre „o combinatie de lucruri, dar in primul rand de faptul ca economia a crescut mult mai lent decat am prognozat noi”. „Acesta a fost un motiv suficient ca noi, in loc sa ne uitam cu mandrie la profitul obtinut la sfarsitul anului, sa vedem care este valoarea imprumuturilor pe care compania trebuie sa le faca. Oricare ar fi situatia, trebuie sa faci tot posibilul sa asiguri plata salariilor, a echipamentelor, a materiei prime. Altfel falimentul te prinde din urma”.
Joel Hayes spune ca, deocamdata, nu poate prezice cu exactitate momentul in care vor fi facute iesirile din firmele la care fondul detine actiuni. „Acum incepem sa vedem cresterea si imbunatatirea valorii de piata a acestor companii. In mod normal, gandim investitiile pentru un univers de timp cuprins intre trei si cinci ani”, spune Hayes. Cum majoritatea investitiilor au fost facute in 1997-1998, datorita perioadei dificile din ultimii patru ani momentul iesirii din aceste afaceri se amana pana ce cota de piata si nivelul vanzarilor vor permite atragerea unui investitor strategic puternic.
Vremuri bune pentru investitii noi
· Joel D. Hayes si-a adus in birou o tabla pe care noteaza, zilnic, cu markerul succesele si insuccesele companiilor din portofoliu. Vicepresedintele FRAI, cat si ceilalti angajati ai fondului, in frunte cu presedintele John Klipper, au o mica problema in ultimul timp: nu reusesc sa gaseasca un nume potrivit pentru compania de credit ipotecar care urmeaza sa fie infiintata pana la sfarsitul anului.
· Vicepresedintele FRAI crede ca fondurile de investitii au acum destule oportunitati de investitii in Romania. „Acum este un moment bun sa vii sa cumperi actiuni ale companiilor de telecomunicatii, servicii financiare, materiale de constructii, dar si energetice.”
· Hayes spune ca Romania are probleme de comunicare cu Occidentul, iar atunci cand investitorii citesc despre revoltele sindicale sau il aud pe premier vorbind de rau despre multinationale se sperie si devin mai putin interesati de Romania. „Guvernul trebuie sa rezolve problemele de comunicare, altfel afacerile vor ocoli Romania”.
Ce ar putea sa vanda FRAI
· Policolor: Compania bucuresteana producatoare de vopsele a fost preluata in 1997 de FRAI impreuna cu Fondul Roman de Investitii. In 1998, Policolor a devenit, la randul sau, actionar majoritar al companiei bulgare Orgachim.
· Rolast Pitesti este cel mai important producator de produse de cauciuc. 80% din productie este exportata, iar 40% din cifra de afaceri provine din contracte in strainatate.
· Banca Romaneasca este o banca dedicata intreprinderilor mici si mijlocii, care si-a inceput operatiunile in 1994.
· TEC Group este proprietarul intreprinderilor avicole de la Constanta si Crevedia. Anul trecut grupul a lansat marca Ferma Natural.
· Banca Agricola FRAI a fost partenerul grupului austriac Raiffeisen Zentral Bank, primind, in schimb, 8,48% din actiunile bancii romanesti.
· Titan Mar este unul dintre cei mai importanti producatori de marmura, fiind si proprietarul companiei de extractie si procesare de marmura Marmosin.