La un an şi jumătate de la lansarea ideii unui Fond Social pentru Gaze, acesta a devenit realitate. Petrom şi Romgaz şi-au rupt o mică parte din profituri pentru acest fond.

Coincidenţă sau nu, Fondul Social de Gaze a devenit funcţional în anul electoral 2008. Rămâne de văzut dacă el va supravieţui datei alegerilor generale. La sfârşitul lunii trecute, cei doi producători de gaze, societăţile Petrom şi Romgaz, au încheiat un protocol cu Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), prin care se reglementează participarea acestora, în 2008, la Fondul Social de Gaze. Astfel, în acest an, Petrom va contribui cu 80 de milioane de lei la constituirea Fondului, iar Romgaz, cu 92 de milioane de lei. Modalitatea prin care cele două companii alimentează Fondul este sponsorizarea. „Denumirea este generică, pentru că aceste contribuţii nu intră sub incidenţa Legii sponsorizării şi deci nu vor fi scăzute din impozitul pe profitul datorat. Acestea sunt considerate cheltuieli deductibile din baza de calcul pentru impozitul pe profit“, a declarat Dan Pazara, director de comunicare la Petrom. El a mai explicat că Petrom nici nu câştigă, nici nu pierde ca urmare a acestei contribuţii.

Sumele pe care Petrom şi Romgaz le vor vira (în tranşe lunare) la Fond reprezintă, de fapt, veniturile suplimentare pe care le obţin ca urmare a modificării preţurilor aplicate de la 1 februarie a.c. La acea dată, preţul gazelor naturale la consumatorul final a fost majorat în medie cu 8,5%. Modificarea a inclus o creştere a preţului gazului din producţia internă cu 5%, până la nivelul de 495 lei/1000 mc. „Toţi banii rezultaţi din creşterea preţului de producţie cu 5% vor merge către fondul de gaze“, a precizat Pazara.

Ajutoare suplimentare, timp de patru luni

Constituirea „Fondului social pentru acordarea unui ajutor suplimentar familiilor şi persoanelor singure care utilizează gazele naturale pentru încălzirea locuinţei“ (aşa-numitul Fondul Social de Gaze) a fost legiferată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 14/2008. Conform actului normativ, publicat în luna februarie, sursa de constituire a fondului este sponsorizarea ce va fi acordată benevol de producătorii interni şi distribuitorii de gaze naturale. Sumele cu care vor contribui la Fondul social operatorii din sector, în baza protocoalelor semnate cu Guvernul, sunt, de regulă, cele obţinute din majorarea preţului gazelor în cursul anului 2008,  se mai arată în textul Ordonanţei. Banii adunaţi în Fond vor fi alocaţi, în perioada februarie-martie 2008 şi noiembrie-decembrie 2008, ca ajutor suplimentar pentru populaţia cu venituri reduse, care utilizează gazele pentru încălzire şi care deja beneficiază de ajutor pentru încălzire în baza OUG nr. 5/2003.

Aşadar, sprijinul financiar suplimentar va fi acordat tuturor familiilor cu venituri de până la 615 lei/ membru de familie şi care, ca urmare, primesc ajutoare pentru încălzire de la bugetul statului. Practic, 850.000 de familii vor beneficia de ajutoare din Fondul Social de Gaze, într-un cuantum cuprins între zece de lei şi 100 de lei, în funcţie de poziţia lor în grila de venituri.

Potrivit legislaţiei, şi companiile de distribuţie Distrigaz Sud şi E.ON Gaz pot participa, cu titlu benevol, la sponsorizarea Fondului Social de Gaze. Totuşi, niciuna dintre cele două companii nu a avansat până acum vreo sumă cu care ar putea participa la acest fond, iar modul în care ele privesc un posibil gest de acest fel este diferit. Reprezentanţii Distrigaz Sud au anunţat că sunt deschişi participării la Fond, dar stau într-o poziţie de expectativă, aşteptând să fie solicitaţi de autorităţi: „Intenţia Distrigaz Sud este de a contribui benevol la Fondul Social şi aşteptăm o solicitare în acest sens“, a precizat Biroul de comunicare al companiei.

Oficialii E.ON Gaz România au, în schimb, o poziţie fermă de neimplicare: „Ideea unui fond social adiţional îşi are originea în creşterea preţului final al gazelor naturale datorită creşterii preţului la producător. Din moment ce nu facem parte din categoria companiilor care au câştigat în urma creşterii preţurilor de achiziţie, considerăm că interesele consumatorilor casnici sunt mai bine servite dacă le asigurăm securitatea în aprovizionare“, a precizat Franciska Zsigmond, purtător de cuvânt al E.ON Gaz România.

Din păcate, minunea Fondului Social de Gaze este garantată exclusiv pentru 2008. Protocolul semnat cu cei doi producători de gaze se referă numai la acest an, iar OUG nr. 14/2008, de asemenea, are aplicabilitate numai până la sfârşitul lui 2008. „Cum se va proceda anul viitor, nu ştim“, a mărturisit directorul de comunicare al companiei Petrom.

97-12289-6_danpazara_14_rompres.jpg«Toţi banii rezultaţi din creşterea preţului de producţie cu 5% vor merge către Fondul Social de Gaze.»
Dan Pazara, director de comunicare, Petrom

Contribuţii

172 milioane de lei este suma cumulată cu care cei doi producători de gaze, Romgaz şi Petrom, au contribuit la Fondul de Gaze

Capital – Editia nr.14, data 9 aprilie 2008