Nu sunt bani la buget pentru invatamant? Sa infiintam un fond special. Acum, toti cei care platesc salarii sunt obligati sa dea bani pentru invatamant. Turismul romanesc agonizeaza? Un fond special, la care sa contribuie toti cei care au cea mai mica legatura cu turismul, este solutia salvatoare. Exemplele pot continua, pentru ca in Romania exista nu mai putin de 15 fonduri speciale, constituite care mai de care pe principii mai fanteziste.
Fondul special apare ca o consecinta directa a restructurarii administratiei de stat. In loc sa reduca numarul functionarilor, ministerele infiinteaza un fond special. Cum acesta trebuie administrat de cineva, se creeaza o directie speciala, un departament, o agentie sau orice alta institutie cu nume de rezonanta. In multe cazuri, jumatate din banii stransi in fondul special se cheltuiesc pe salariile celor care-l administreaza, pe birouri, masini, materiale si pixuri.
In alte situatii, fondurile speciale sunt o consecinta a proastei administrari a veniturilor bugetului. Salariile profesorilor, de exemplu. Este treaba statului sa plateasca salarii in invatamantul de stat, din taxele si impozitele pe care le colecteaza. Pentru ca nu este capabil sa o faca, instituie un fond special pentru invatamant. Platim, adica, de doua ori pentru acelasi rezultat aproape nul: scoli fara apa, profesori cu salarii mizere si clase fara banci.
Reforma bugetara si restructurarea in administratie sunt povesti. Nici macar functionarii din Ministerul Finantelor nu sunt prea siguri in privinta intelesului celor doua notiuni. Chiar daca, de-a lungul timpului, asistenta externa nu a lipsit. Cu bani sau sfaturi, strainii au incercat sa faca lumina in filozofia bugetului. De pomana.
Fondul special este un instrument pervers. El nu este luat in considerare atunci cand se discuta despre gradul de fiscalitate. Fondul loveste selectiv. Doar o anumita categorie de firme contribuie la fiecare fond in parte. Daca un investitor strain intreaba cat de mari sunt impozitele, raspunsul este ca profitul se taxeaza cu 38%.
Este treaba fiecaruia sa ia sa numere cam la cate fonduri ar trebui sa participe daca se apuca de afaceri.
Gestul de a institui un nou fond special este un gest disperat. Este recunoasterea faptului ca politicile aplicate pana acum nu au avut nici un rezultat, fie ca a fost vorba de invatamant, sanatate, turism sau alt domeniu. Cand toti platitorii de impozite sunt practic sugrumati de avalansa de obligatii pe care le au fata de stat, este o naivitate sa crezi ca o noua taxa ar avea efect. Cel mai mare pericol care pandeste la poarta ministrului Decebal Traian Remes este razvratirea contribuabililor.
Fondul special, o aberatie fiscala
7 octombrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 7 octombrie 1999, 15:00
Nu sunt bani la buget pentru invatamant? Sa infiintam un fond special. Acum, toti cei care platesc salarii sunt obligati sa dea bani pentru invatamant. Turismul romanesc agonizeaza? Un fond special, la care sa contribuie toti cei care au cea mai mica legatura cu turismul, este solutia salvatoare. Exemplele pot continua, pentru ca in Romania exista nu mai putin de 15 fonduri speciale, constituite care mai de care pe principii mai fanteziste. Fondul special apare ca o consecinta directa a restruct
Etichete: arhiva,
special
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Romanii au posibilitatea de a studia pentru MBA la universitati renumite din lume
- Agentia Nationala pentru Locuinte construieste case pentru familiile cu venituri mari
- Pipele isi ajuta stapanii in negocierile importante
- Albinele romanesti lucreaza pentru export
- Colectivele stresate se trateaza prin bioenergie
- Nicolae Noica construieste locuinte cu iluzii in plic
- Mai multe banci pentru jucatorii la Bursa
- Confortul urban
- Totul despre bani
- Conditiile de asigurare ale contractelor CASCO contin clauze cu surprize