Fondul Suveran de Dezvoltare şi investiţii va fi gestionat de Ministerul de Finanţe. Ministerele care au administrat până acum companiile din cadrul fonduluivor păstra anumite competenţe în ceea ce priveşte coordonarea, potrivit lui Toma Petcu, ministru al Energiei.
"Prin programul de guvernare, unul din obiectivele strategice este fondul suveran de investiţii, important pentru dezvoltarea economică a României, care va fi un motor economic de dezvoltare. “Din punctul meu de vedere, toate companiile, nu doar din domeniul energiei, pentru că vorbim de un fond de investiţii la nivel general, toate companiile care sunt pe profit, care au capitalizare puternică din orice domeniu, ar trebui să fie în acest fond, aceasta în funcţie de comunicarea pe care o vom avea cu Comisia Europeană şi în funcţie de deciziile privind competiţia, să nu creăm probleme", a spus ministrul, la conferinţa Focus Energetic.
Urmează ca Guvernul să ceară punctul de vedere al Comisiei Europene cu privire la proiectul lansat.
"Fondul suveran, pentru că este un fond de investiţii, trebuie să fie la Ministerul de Finanţe, pentru că Ministerul de Finanţe trebuie să gestioneze aceşti bani. În general, toate activele, tot patrimoniul statului român, se gestionează de Ministerul de Finanţe, ca urmare ar trebui să fie la Ministerul de Finanţe", a declarat Petcu.
Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii se va concretiza până în septembrie ca proiect de lege şi trimis spre Parlament.
Mihai Fifor, minstru al Economiei, susţine că FSDI reprezintă elementul central al programului de guvernare 2017-2020.
"Acest fond este o măsură de stimulare economică prin care, în urma atragerii de capital din piaţa financiară internă şi internaţională, vor putea fi constituite surse de finanţare pentru proiecte de investiţii profitabile şi sustenabile, ce vor antrena un efect de multiplicare în economie, conducând la dezvoltare, în paralel cu creşterea veniturilor bugetare. Ideea creării Fondului Suveran de Investiţii a fost agreată şi de instituţiile europene şi internaţionale", a arătat Fifor.
Potrivit acestuia, FSDI va avea forma unei societăţi pe acţiuni cu unic acţionar – statul român, pe întreaga durată de funcţionare.