Fondul suveran de investiţii al Norvegiei deţine active de 875 miliarde de dolari.
Dacă recomandările acestei comisii, compuse din economişti, academicieni, investitori şi doi foşti miniştrii de Finanţe, vor fi urmate, cel mai mare fond suveran de investiţii din lume ar urma să direcţioneze 87 miliarde de dolari dinspre investiţiile în obligaţiuni guvernamentale spre investiţiile în acţiuni. Cu toate acestea, relocarea activelor fondului se va întinde pe o perioadă de mai mulţi ani.
"O pondere mai mare a acţiunilor ar creşte randamentul aşteptat precum şi contribuţia la buget dar presupune de asemenea o volatilitate mai mare a fondului şi un risc mai mare de scădere a valorii pe termen lung. Majoritatea membrilor comisiei sunt de părere că riscul este acceptabil", a declarat Hilde Bjoernland cu ocazia prezentării opiniei majorităţii membrilor comisiei.
În prezent, fondul suveran de investiţii al Norvegiei poate investi până la 60% din activele sale în acţiuni, 35% în instrumente cu venit fix şi 5% în imobiliare. Fondul are participaţii la aproximativ 9.000 de companii din 78 de ţări dar nu poate face investiţii în Norvegia.
Banca centrală a Norvegiei, care gestionează fondul de investiţii, va răspunde la propunerile comisiei guvernamentale în luna decembrie, urmând ca în luna aprilie a anului următor Ministerul norvegian de Finanţe să facă o recomandare către Parlament.
Norvegia caută modalităţi prin care să crească randamentul fondului de investiţii, care a ratat obiectivul unui randament de 4% din cauza scăderii dobânzilor la nivel mondial după criza financiară. În acest an Guvernul norvegian a fost nevoit să scoată bani din fondul de investiţii, pentru prima dată de la înfiinţare, pentru a acoperi o parte din veniturile pierdute ca urmare a scăderii preţului petrolului.
În timp ce majoritatea membrilor comisiei guvernamentale au recomandat ca Fondul suveran de investiţii al Norvegiei să direcţioneze mai mulţi bani spre acţiuni, tocmai preşedintele comisiei, Knut Anton Mork, fost economist şef la banca Svenska Handelsbanken, a exprimat o opinie contrară conform căreia fondul ar trebui să îşi reducă investiţiile în acţiuni la 50% din total, de la 60% în prezent, şi să transfere diferenţa în obligaţiuni guvernamentale. Potrivit lui Knut Anton Mork, în prezent Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este atât de mare, de doi ori şi jumătate mai mare decât PIB-ul Norvegiei, încât volatilitatea randamentului fondului ar face retragerile statului pentru buget mai puţin predictibile.
AGERPRES