Fondul britanic de investiţii Tri Investments intenţionează să-şi lichideze, în doi ani, toate proprietăţile rezidenţiale pe care le deţine în România, din cauza performanţelor slabe, potrivit portalului WhatInvestment.co.uk.

Astfel, fondul a anunţat că va retrage vehicolul investiţional România European Residential Property Fund, afectat puternic de lipsa de lichidităţi şi de accesul dificil la credite ipotecare.

România European Residential Property a avut rezultate foarte slabe în ultimii trei ani, înregistrând, la 26 martie 2010, o pierdere de 599 de lire sterline pentru 1.000 de lire sterline investite. Fondul a fost conceput pentru a beneficia de avantajele creşterii economice şi a asigura o rată de profit de 10%.

Tri Investments deţine în România un portofoliu format din 140 de locuinţe împărţite în două ansambluri distincte. Fondul a achiziţionat în septembrie 2009, contra sumei de 15,5 mil. euro, 69 de locuinţe din cadrul proiectului Perla Residence din Pipera care cuprinde în total 82 de apartamente. Ultima achiziţie a companiei a fost încheiată în decembrie 2009 şi a vizat 69 de apartamente în cadrul Eminescu View. Tranzacţia a fost perfectată pentru suma de 11,5 mil. euro.

România nu-şi va reveni din problemele fiscale în viitorul apropiat

Activitatea fondului în România a scăzut de la vânzarea a cinci proprietăţi pe săptămână la una în perioada 2006-2009, a afirmat Christopher Finch, director general al Tri Investments şi director autorizat al România European Residential Property.

„Viziunea noastră este că România nu-şi va reveni din problemele fiscale în viitorul apropiat. Strategia noastră este de a ieşi treptat de pe piaţa românească. Având în vedere că fondul nu se confruntă cu presiuni de plată, dar şi obligaţiile noastre de a proteja capitalul investitorilor, ne va lua, probabil, un an sau doi să părăsim România”, a spus el.

Fondul a evitat răscumpărarea participaţiilor investitorilor la scară largă în ultimii doi ani, spre deosebire de alte fonduri rivale, a spus Finch.

Polonia, mai bună decât România

România European Residential Property a ajuns la active de aproximativ 50 de milioane de euro în 2007 şi de atunci a pierdut circa 10% prin răscumpărări. Declinul valorii se datorează reevaluării în scădere a activelor din România, a adăugat el.

„Strategia noastră vizează reducerea expunerii pe România şi investirea fondurilor în activele din Polonia, care au o evoluţie mult mai bună”, a declarat direcorul.

CBRE consideră că declinul s-a încheiat

Evoluţia recentă indică un început de încetinire a declinului valorii proprietăţilor imobiliare în România, consideră Finch.

„Există semne incipiente de recuperare în România. Compania de consultanţă CBRE consideră că declinul s-a încheiat. În 2010 am vândut, deja, 20 de proprietăţi. Totuşi, România este dependentă de investiţiile străine directe. Nu este un exportator direct, ca Polonia, şi are de întâmpinat probleme fiscale, în timp ce o parte mare din creditele ipotecare sunt în valută, la fel ca în Ungaria. Capacitatea de a reduce rapid dobânda de politică monetară pentru a stimula creşterea este, în consecinţă, redusă”, a adăugat şeful România European Residential Property.

Fondul vizează plasamente pe piaţa imobiliară din Europa, cu excepţia Marii Britanii, mai ales în state din Europa Centrală şi de Est, ca Polonia şi Cehia.

SURSA: Mediafax