Pentru a-și fundamenta apelul, ASUR a estimat ce se poate face în sănătate și educatie cu banii de care beneficiază în fiecare an Biserica. Astfel, statul plăteşte salarii, impozite, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale pentru aproximativ 46.000 de reprezentanţi ai cultelor, aproximativ 17.000 de preoţi, 19.000 aparţinând "personalului neclerical" şi 10.000 de profesori de religie, un număr aproximativ egal cu cel al medicilor din România. Fondurile bugetare alocate anual pentru plata preoţilor şi a celorlalţi reprezentanţi ai bisericilor sunt de aproximativ 750 milioane de lei.
"Prin comparaţie, aceşti bani ar permite: creşterea cu 60% a salariilor medicilor sau construirea, în numai doi ani, a unui spital regional de urgenţă, reabilitarea secţiilor de obstetrică-ginecologie şi neonatologie din 60 de spitale, realizarea anuală a 25 km de autostradă sau acordarea, gratuită, a unui laptop performant fiecarui copil care începe şcoala. ASUR a demarat acum mai bine de un an o campanie în care invită la o finantare mai consistentă a aducației, al cărei mesaj principal este: „În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor".
Membrii asociaţiei susţin că an de an, sute de milioane de lei din bugetele autorităţilor de stat, centrale şi locale, "sunt deturnate de la nevoile reale ale ţării spre a se cumpăra "bunăvoinţa" ierarhilor bisericeşti".
"Care sunt priorităţile României pentru 2012? Ce alegem, medici bine plătiţi sau preoţi bine plătiţi? Un învăţământ performant sau încă 100 de noi biserici? Este interesant că parlamentarii par să se preocupe mai mult de biserici decât de spitale; au depus vreo 600 de amendamente pentru a obţine bani pentru biserici, dar numai 80 pentru suplimentarea finanţării spitalelor", a declarat Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR.
ASUR mai susține că an de an, deşi sistemul de sănătate este sub-finanţat, deşi salariile profesorilor sunt reduse, deşi se închid nenumărate şcoli şi spitale, BOR şi celelalte cultele religioase cunosc un tratament privilegiat. În sprijinul acestor afirmații, asociația vine cu un bilanț al bunăstării clerului: cu o avere estimată la peste 3 miliarde de euro, Biserica  beneficiază de scutiri extensive de taxe şi impozite şi de monopol în domeniul comercializării obiectelor de cult, încasând astfel importante sume de bani, fără a emite documente fiscale.
Vinerea trecută, inspectorii de la Fisc au pus din nou sechestru pe bunurile si pe Palatul Arhiepiscopiei Tomisului, după ce instituția a strâns la doar trei luni de la ultima acțiune de acest gen datorii de peste 10 miliarde de lei vechi.

Citește și: Biserica – cifră de afaceri de sute de milioane de euro