In urma unei serii intregi de investigatii, expertii din cadrul Departamentului de Lupta Antifrauda (DLAF) de la guvern au trimis, in sfarsit, procurorilor de la DNA dosarul referitor la programul european Youth.
Potrivit sefului DLAF, Tudor Chiuariu, s-au constatat “indicii de posibile fraude”, in valoare de circa 1,6 milioane de euro, la Autoritatea Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT) care a gestionat programul. L-a gestionat pana in decembrie 2005, cand Comisia Europeana (CE) a decis suspendarea sa. De ce oare? Din cauza “managementului defectuos” al institutiei, asa cum scrie Pierre Mairesse, directorul departamentului pentru tineret din cadrul CE, intr-o nota adresata agentiilor nationale, publicata pe internet.
Directorul ANSIT, Cristian Rizea, spune ca actualul management al institutiei nu are nici o vina si nu a fraudat nici un euro din programul Youth. Potrivit acestuia, singurele nereguli provin din perioada 2000-2001, cand programul Youth era gestionat de o alta agentie, Eurotin.
“Declaratiile lui Chiuariu reprezinta un abuz in functie. Frauda nu o decide DLAF. Este prea devreme sa se pronunte un verdict, daca abia au trimis dosarul la DNA”, spune Rizea. In plus, mai afirma acesta, la finalul controlului, care a durat peste o luna de zile, reprezentantii DLAF nu au scris nimic despre vreo neregula in procesul verbal incheiat.
Pe de alta parte, Chiuariu spune ca au fost constatate cheltuieli nejustificate din banii trimisi de la Bruxelles pe intreaga perioada 2000-2004. Practic, din banii trimisi de Comisia Europeana se pare ca s-au “ciupit” fonduri sistematic, de cand exista programul Youth in Romania. “Am observat ca, in mod constant, cresteau cheltuielile de functionare acoperite din fondurile pentru program, in loc ca acestea sa fie alocate proiectelor realizate de organizatiile de tineret”, spune Chiuariu.
Cristian Rizea sustine ca nimic din toate astea nu este adevarat si nu poate fi dovedit, fiind convins ca se incearca demiterea sa pe motive politice. In acelasi timp, el promite ca va face publice documente care sa-i sustina declaratiile. “A mai existat o ancheta DLAF exact pe acelasi subiect, acum un an. De ce nu exista nici un raport al acelor investigatii?”, adauga acesta.
Cert este ca, in decembrie 2005, Comisia Europeana a blocat programul Youth. “Acesta a fost blocat pentru ca, in urma auditului publicat anul trecut, s-au descoperit neregulile din perioada 2000-2001”, sustine Rizea. “Noi am transmis raportul, persoanele vinovate vor fi stabilite de justitie”, conchide Chiuariu. Intre timp, coordonarea programului Youth a fost transferata Agentiei Nationale pentru Tineret (ANT) condusa de Karoly Borbely. “Am sperante ca vom reusi ca programul european Youth sa fie reluat si sa continuam proiectele ramase fara finantare”, a declarat acesta in decursul lunii ianuarie.
In urma ultimelor evenimente, ramane de vazut daca programul se va mai relua vreodata sau nu.