Fonduri europene pentru energia termică

Cele mai grave probleme din sectorul energetic sunt înregistrate de sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. În lipsa unui sistem eficient, cu costuri reduse pentru consumatori, debranșările au ajuns o modă

Numărul localităţilor care au beneficiat de sisteme centralizate de producere, transport şi distribuţie a energiei termice este într-o continuă scădere, începând cu anii 90, reducându-se cu 75% în perioada 1997-2013. În prezent, sisteme de alimentare centralizată cu energie termică (SACET) mai sunt în doar 75 de localități, număr de trei ori mai mic față de cel înregistrat în urmă cu 15 ani. Dezinteresul autorităților locale și lipsa investițiilor în unitățile de producție, transport și distribuție a energiei termice i-a determinat pe circa 300.000 de consumatori casnici să se debranșeze de la SACET. Astfel, la începutul acestui an, doar 1,329 milioane de apartamente mai erau branșate, conform ultimelor date raportate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice.

Dacă vă întrebați de ce sunt înregistrate debranșări masive, trebuie să știți că vechimea în funcționare a instalațiilor de producere a energiei termice este, în proporție de peste 80%, mai mare de 30 de ani, unele instalații depășind 45 de ani. Iar acest lucru înseamnă pierderi. Pierderi de miliarde de lei, care se regăsesc în facturile consumatorilor.

Încă un an ratat

Și consumul final de energie termică a scăzut semnificativ, tocmai din motivele menționate mai sus. Sectorul rezidențial, care deține cea mai mare pondere, peste 65%, în consumul final de energie termică s-a redus cu 25% în perioada 2008-2013. De aproape nouă ani, autoritățile române au demarat programul „Termoficare 2006-2015 căldură și confort”, însă rezultatele sunt mult sub așteptări. În proiectul de strategie energetică se menționează că acest program va continua și în perioada 2014-2020.

În noul calendar financiar 2014-2020, România poate accesa fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. Fondurile europene destinate acestui sector sunt cuprinse în Programul Operațional Infrastructura Mare, alocarea totală fiind de 9,5 mld. euro. Din suma totală, 2,8 miliarde vor fi destinate infrastructurii rutiere, însă o sumă importantă va rămâne pentru axa „Energia curată și eficiența energetică“. Unul dintre proiectele prioritare pentru care vom putea accesa bani europeni până în 2020 va fi modernizarea sistemului de transport al energiei termice în București. Capitala României este orașul cu cele mai multe apartamente branșate, iar producția de energie termică din București reprezintă 40% din producția totală la nivel național.