Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane a lansat astăzi noi linii de finanţare pentru şase Domenii Majore de Intervenţie (DMI), proiecte finanţate din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

“La nivelul întregii ţări, suma totală alocată celor şase linii de finanţare pentru proiecte strategice este 545 de milioane de euro, dintre care 85% reprezintă contribuţia UE prin Fondul Social European (FSE), iar 15% este finanţare din bugetul de stat”,  a declarat Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Marian Sârbu.
El a mai spus că aproape 70.000 de români pot fi consiliaţi profesional şi calificaţi în muncă prin noile linii de finanţare cu fonduri europene. Şomerii, persoanele inactive din mediul rural sau cele care au părăsit timpuriu şcoala se pot afla printre principalii beneficiari ai programelor.

Proiectele strategice au o valoare cuprinsă între 500.000 de euro şi 5 milioane de euro şi o perioadă de implementare între şase luni şi trei ani.

Pentru  „calitate în formarea profesională continuă” au fost alocaţi 50 de milioane euro, pentru „acces şi participare la formarea profesională continuă” -125 milioane euro, iar pentru „formare şi sprijin pentru întreprinderi şi angajaţi pentru promovarea adaptabilităţii”  – 50 de milioane euro.

Totodată, a fost alocată suma de 70 de milioane euro pentru  „dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”, 125 de milioane de euro pentru  „promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă” şi tot 125 de milioane de euro pentru „dezvoltarea economiei sociale”.