Bucurie mare pentru elevii din România. Circa 460.000 de elevi vor beneficia de un acest lucru. Guvernul României a decis să suplimentează finanţarea unui programul naţional destinat școlarilor și pre-școlarilor. Despre ce este vorba mai exact?
Executivul a decis să suplimentează finanţarea programul naţional „Masă sănătoasă”
Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunţat marți, 30 aprilie 2024, că va suplimenta finanţarea programului naţional „Masă sănătoasă” cu aproape 100 de milioane de lei. De acest program național vor beneficia circa 460.000 de copii.
„Astfel fondurile totale alocate în 2024 acestui program de combatere a abandonului şcolar depăşesc 1,1 miliarde de lei. De o masă sănătoasă în şcoli vor beneficia circa 460.000 de copii”, a zis premierul României în deschiderea ședinței de guvern de marți, 30 aprilie 2024.
Despre programul național „Masă sănătoasă”
În ianuarie 2024, Guvernul României a aprobat hotărârea inițiată de Ministerul Educației, referitoare la programul național „Masă sănătoasă”. Acest program este destinat copiilor preșcolari și elevilor prezenți la orele școlare, pe parcursul anului școlar. Implică furnizarea gratuită, în fiecare zi, a unei mese calde sau a unui pachet alimentar, în cazul în care nu poate fi oferită o masă caldă.
Scopul său este de a sprijini participarea tuturor copiilor la educație, oferindu-le o alimentație sănătoasă care să îi ajute în procesul de învățare. Acest lucru se realizează prin stimularea motivației pentru studiu, menținerea echilibrului socio-emoțional și promovarea unei stări de bine la elevi, precum și prin încurajarea igienei muncii intelectuale în diverse contexte și etape ale dezvoltării lor.
450 de unități de învățământ beneficiare sunt automat integrate în programul național „Masă sănătoasă” pentru anul în curs.
Finanțarea programului național „Masă sănătoasă” este asigurată din bugetul de stat, prin realocarea unor sume provenite din veniturile bugetului de stat destinate finanțării cheltuielilor descentralizate ale comunităților locale, cum ar fi comunele, orașele, municipiile, sectoarele și municipiul București. Sumele pot fi completate din veniturile proprii ale bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale sau din alte surse de finanțare conforme legii, în următoarele circumstanțe:
- atunci când consiliul local stabilește printr-o hotărâre o valoare zilnică mai mare decât cea specificată în Hotărârea de Guvern;
- în cazul în care numărul preșcolarilor/elevilor beneficiari din unitățile de învățământ crește pe parcursul implementării programului național;
Bugetul alocat în anul 2024 este de 1.139.400 mii lei, în beneficiul preșcolarilor și elevilor din cel mult 1.000 de unități de învățământ preuniversitar de stat, conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 115/2023.