Ajutor în bani de la statul român. Se alimentează direct contul bancar. Anunțul făcut marți, 30 iulie

euro

SURSA FOTO: Dreamstime

Mai mulți bani pentru români! 1.500.000 de euro, fonduri nerambursabile pentru achizițiile de utilaje agricole prin componenta 4.1.1., pentru formele asociative.

Fondurile pentru utilaje agricole, epuizate

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat epuizarea fondurilor disponibile pentru investiții în achiziții simple de utilaje agricole pentru formele asociative, finanțate prin submăsura 4.1 – investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1. din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

SURSA FOTO: Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

De la deschiderea sesiunii și până la momentul epuizării fondurilor alocate, fermierii români au depus online 145 de cereri de finanțare, însumând 163.439.481 de euro, față de alocarea disponibilă de 51.515.188 de euro. Termenul limită stabilit pentru depunerea cererilor de finanțare era 24 septembrie 2024.

Pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători, rata sprijinului financiar nerambursabil este de 50%. El poate crește până la 90%, dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Totuși, el nu poate depăși 1.500.000 euro, indiferent de tipul investiției și de dimensiunea fermei.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr mai pot depune cereri până în septembrie 2024

Pentru achiziția de utilaje agricole destinate culturii sfeclei de zahăr, fermierii români și formele asociative pot depune solicitări de finanțare până pe data de 24 septembrie 2024, ora 16:00. Pe scurt, pentru acest tip de investiție, pot fi depuse cereri până la data închiderii sesiunii sau până la epuizarea fondurilor.

Până acum, pentru investițiile în utilaje agricole destinate cultivării sfeclei de zahăr au fost depuse 11 solicitări de finanțare, însumând 9 milioane de euro. Momentan, mai sunt disponibile 82,5 de milioane de euro.

Guvernul României va susține fermierii afectați de secetă

Recent, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a discutat personal cu reprezentanții băncilor comerciale despre susținerea fermierilor afectați de seceta severă prin acoperirea ratelor și dobânzilor la credite.

Astfel că, fermierii români vor beneficia de despăgubiri între 200 de euro și 250 de euro pe hectar pentru culturile afectate de secetă. Până acum, au fost afectate aproape două milioane de hectare de porumb și floarea-soarelui, dar și 100.000 de hectare de grâu și rapiță. În acest an, producția totală de grâu va depăși 7 milioane de tone. Chiar dacă pierderile din secetă vor fi minime pentru această cultură, porumbul și floarea-soarelui vor suferi pierderi semnificative. Sumele estimate pentru despăgubirile din cauza secetei se ridică până la 500 de milioane de euro.

Seceta va provoca pierderi semnificative la porumb și floarea-soarelui, cu aproape două milioane de hectare deja afectate. Evaluarea daunelor va fi finalizată până pe 15 septembrie 2024.