Un program de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii, pentru dezvoltarea exportului, si un altul, pentru facilitarea accesului IMM-urilor la servicii de instruire si consultanta, au fost lansate saptamana trecuta. Acestea aduc fonduri in valoare de 25 de miliarde de lei, distribuite astfel: 20 de miliarde pentru programul destinat dezvoltarii exportului si cinci miliarde pentru accesul la instruire si consultanta.
Cei interesati trebuie sa se grabeasca sa adune documentatia si sa depuna dosarele la Ministerul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (MIMMC), pentru ca principiul de atribuire a fondurilor este „primul venit – primul servit”. Adica, aceia care aduc primii dosarele, aceia vor primi banii, pana cand suma totala va fi epuizata. „Principiul acesta a fost preferat din doua motive: simplitatea sa si faptul ca stimuleaza intreprinzatorii sa se informeze”, explica Mihaela Sandu, responsabil din partea ministerului pentru programul de dezvoltare a exportului.
Avand in vedere ca Ordinul ministrului IMMC pentru aprobarea procedurii de implementare a celor doua programe a fost publicat in Monitorul Oficial, solicitantii pot deja sa vina cu documentele. In principiu, ei au la dispozitie doar luna octombrie, pentru ca incepand cu 1 noiembrie nu se mai primesc dosare.
Doritorii de fonduri pentru activitati de export trebuie sa transmita la minister o cerere tip de acord de principiu de finantare, impreuna cu alte documente legate de firma lor. Suma maxima care poate fi solicitata este de 80 de milioane de lei, pentru doi ani consecutivi, si va acoperi 60% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate. O Unitate de Implementare a Programului (UIP), formata din cinci specialisti desemnati de catre minister, va evalua dosarele si va decide cine poate primi finantare. „Dupa ce primeste acordul de principiu, intreprinzatorul trebuie sa desfasoare activitatea respectiva, cu resurse proprii. Pana in data de 1 decembrie, el trebuie sa depuna documentele justificative ca activitatea a avut loc si abia apoi primeste aprobarea efectiva de finantare”, explica Mihaela Sandu. Cat despre primirea banilor in mana, aceasta va fi posibila in termen de 20 de zile de la incheierea proiectului si plata cheltuielilor.
Un mecanism asemanator functioneaza pentru cel de-al doilea program, de sprijin al accesului la consultanta si instruire.
In cazul primului program nu exista criterii speciale de eligibilitate a participantilor, singurele conditii fiind durata de functionare de cel putin un an si capitalul social integral privat. Pentru a beneficia de sprijin pentru instruire si consultanta, situatia este putin diferita. Pot primi fonduri micro-intreprinderile si intreprinderile mici, cu maximum 49 de angajati, precum si persoanele fizice si asociatiile familiale care desfasoara activitati economice.
Cererile tip pentru alte programe, precum si informatii privind documentatia necesara accesarii programelor, pot fi obtinute de la sediul MIMMC (str. Poterasi nr.11, sector 4) sau pe pagina de Internet www.mimmc.ro.    

Programul de dezvoltare a exportului: activitati eligibile si sume MAXIME

· participari la targuri si expozitii internationale, in strainatate: 80 milioane lei
· participari la targuri si expozitii internationale, organizate in tara: 50 milioane lei
· elaborarea si productia de materiale tiparite de promovare: 80 milioane lei
· realizarea unui site pe Internet pentru prezentarea activitatii: 10 milioane lei
· participari la cursuri de pregatire, in tara si strainatate, pentru tehnici     de promovare a exportului
· contractarea unor servicii de consultanta pentru strategii de export si/sau     studii de piata: 50 milioane lei
· achizitionarea de informatii privind pietele externe, furnizate de firme     specializate: 30 milioane lei

Programul pentru sprijinirea accesului la instruire si consultanta: activitati eligibile si sume maxime

· participarea personalului IMM-urilor cu functii de decizie si/sau de executie la cursuri de pregatire organizate, pe tematici prioritare: management, marketing, strategie si planificare, surse si metode de finantare a investitiilor, legislatie si practici ale Uniunii Europene: 10 milioane lei pe cursant, pentru instruire individuala, si 50 milioane lei, pentru instruire de grup.
· contractarea de servicii de consultanta pentru elaborarea planurilor de afaceri
    si de marketing, accesarea surselor de finantare, consultanta in domeniul
    sistemelor de standardizare, certificare si calitate ale UE: 50 milioane lei