Prea putin exploatate turistic, anumite zone din Romania nu asteapta decat o initiativa si, desigur, o anumita suma de bani, pentru a indeplini toate conditiile unor adevarate spatii de relaxare si odihna.
Initiativa se pare ca nu lipseste, totusi. Romeo Uries, un intreprinzator din Resita, ne-a contactat in vederea obtinerii de informatii referitoare la deschiderea unei afaceri proprii in acest domeniu. „Am o cunoastere buna a zonei si a ceea ce poate fi exploatat turistic aici. Ocazional, am fost ghid pentru cateva grupuri de francezi, belgieni sau americani. Am diverse stagii de salvaspeo, canioning, tehnica alpina sau animator de turism organizate de Federatia Romana de Speologie. Am realizat ca aceste domenii, agro- si ecoturismul, sunt inca intr-o faza incipienta in zona si pot aduce bani frumosi. Din pacate, imi lipsesc sursele de informatii pentru a initia o afacere”, spune Romeo Uries.
si cum problema cea mai arzatoare este legata, desigur, de banii necesari, este o idee buna sa accesezi un program de finantare. Pentru acest domeniu, fondurile pot veni din surse diferite, mai putin insa de la Ministerul Turismului…
„Primul pas pe care o persoana interesata trebuie sa il faca este sa devina comerciant. Se poate constitui ca asociatie familiala, SRL sau poate fi chiar si persoana fizica, in cazul ghizilor montani, spre exemplu”, explica Marilena Stoian, presedinte al Agentiei Nationale pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). „Apoi, desigur, trebuie sa primeasca avizul de la primaria de care apartin. Daca vor contacta filiala locala a ANTREC, reprezentantii agentiei vor merge in locul ales de solicitant pentru deschiderea unei pensiuni si il vor sfatui ce este de facut”, mai spune Marilena Stoian. Mai sunt cateva formalitati de indeplinit, de exemplu, o fisa descriptiva care trebuie trimisa la Ministerul Turismului. Pentru autorizare si omologare nu se plateste nici o taxa la minister.
Cei care doresc sa isi deschida o pensiune sunt sfatuiti sa se limiteze la un numar de cinci-sase camere, pentru a reduce cat mai mult cheltuielile si a pastra o atmosfera cat mai intima. Investitia se poate ridica la 50.000 de dolari, in cazul unei pensiuni de 100 de metri patrati, cu 5 camere, daca se face un calcul la pretul de 400 USD pe metru patrat, pretul constructiei. In cazul in care camerele si mobila exista sau se procura in timp, investitiile sunt minime.
O parte a pensiunilor agroturistice din tara sunt membre ANTREC. Aceasta inseamna ca sunt prinse intr-o retea nationala si figureaza in catalogul pensiunilor, editat de ANTREC. Catalogul poate fi gasit la sediul agentiei sau la Editura Humanitas. Agentia pentru turism rural amintita nu acorda finantari pentru initierea unei afaceri sau investitii, dar ii poate ajuta pe cei interesati sa obtina fonduri. In acest scop, ANTREC a editat un indrumar pentru turism rural. Aici se gasesc informatii referitoare la realizarea planului de afaceri, promovare, costuri, reglementari in domeniu. Indrumarul nu se gaseste pe piata, iar pentru a fi consultat este nevoie sa contactati ANTREC.
Tot pentru a ii ajuta pe intreprinzatori, agentia organizeaza cursuri de instruire pentru administratori de pensiune. Acestea se tin in diferite regiuni, astfel incat participantii sa invete ce este de facut chiar la fata locului. Cei interesati se pot inscrie cand doresc, fiindca programele de training incep cand se inscriu cel putin 20 de persoane. De asemenea, mai sunt organizate cursuri pentru ghizi turistici, cele de anul acesta incepand in septembrie. In ceea ce priveste programele de finantare ale Ministerului Turismului, acestea sunt orientate tot spre pregatirea administratorilor si personalului unitatilor turistice si mai putin spre sustinerea investitiilor in afaceri. Pentru anul 2003, inca nu au fost aprobate aceste programe.
Pentru a deveni membru ANTREC, cotizatia anuala este de minimum 10 euro pe an pentru o camera si creste in functie de numarul de camere. Marilena Stoian recomanda celor care vor sa initieze o afacere sa analizeze mai intai zona in care se afla. „Trebuie sa fie o zona usor de gasit, cu drum de acces, unde sa existe trafic turistic pe tot parcursul anului. Cele mai profitabile zone sunt Bucovina, Neamt, Sibiu, toate regiunile balneare si cele montane”, spune Marilena Stoian. Datele de contact ale ANTREC sunt www.antrec.ro, str. Maica Alexandra, nr. 7, sector 1, CP 22-259, Bucuresti, tel / fax: +4.021-223.70.24/222.80.01, e – mail:
office@antrec.ro.

Programe de finantare pentru afaceri In turism

· SAPARD – in vara, vor fi lansate cele doua masuri referitoare
la silvicultura si diversificarea
activitatilor generatoare de venit, adica agro-turismul.

· „Schema de grant pentru IMM” din cadrul Phare 2001, care,
conform reprezentantilor Delegatiei Comisiei Europene,
va fi disponibila in martie
sau aprilie. Intre timp,
va fi publicat un ghid
al solicitantului, pe site-ul www.infoeuropa.ro

· Diferite programe ale Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatiei – www.mimmc.ro

· Alte informatii referitoare
la programele de finantare: www.ifc.ro, www.sapard.ro, www.finantare.ro,
www.euroconsulting.ro, www.mdp.ro

Peste 800 de pensiuni In catalog

Catalogul national al pensiunilor agroturistice contine acele unitati care au dorit sa faca parte din reteaua ANTREC. Catalogul costa 200.000 de lei si poate fi procurat de la sediul agentiei sau de la Editura Humanitas. El contine fotografii si date despre numarul de camere al pensiunilor, preturi, cai de acces, servicii oferite.

stiri
Noi oportunitati de afaceri
In ultima perioada, Ministerul
pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatiei a inregistrat pe site-ul sau diferite oportunitati de afaceri pentru intreprinzatorii romani. Diferite firme din Olanda,
Marea Britanie, Statele Unite, Turcia, Germania, Brazilia, Australia cauta parteneri de afaceri din Romania. Ofertele pot fi gasite pe site-ul www.mimmc.ro

Primul site romanesc
destinat exclusiv finantarilor
pentru IMM si ONG a fost lansat saptamana trecuta la Iasi.
Este vorba despre www.finantare.ro – „Portalul surselor de finantare
din Romania”. Website-ul va cuprinde informatii la zi despre
granturi, credite, atragerea de
investitori, donatii si sponsorizari, precum si ghiduri. Accesarea
site-ului este gratuita, iar cei care doresc pot primi periodic, prin
e-mail, newsletter continand
ultimele noutatii in domeniu.

Seminar pentru Programul
cadru 6, la Bruxeles
In data de 27 martie 2003 va avea loc la Bruxelles un seminar cu tema „Intellectual Property Rights in the Sixth Framework Programme”. Pentru a participa la acest seminar de training, cei interesati sunt rugati sa se inregistreze inainte de 21 martie 2003. Deoarece locurile sunt limitate, participantii vor fi selectati pe principiul „primul venit – primul servit”, dupa plata taxei de participare in contul organizatorilor. Taxele vor acoperi cheltuielile de organizare. Pentru cei interesati, organizatia IPA CIFATT Craiova pune la dispozitie informatii suplimentare, programul seminarului si formularul de inscriere. Date de contact: Gabriel Vladut, director IPA CIFATT Craiova, ipa@rdslink.ro, www.ipa.ro. Alte informatii: www.ipr-helpdesk.org, email: ipr-helpdesk@global-eu.com.

curier Finantari
Tudor Vasile,
inginer mecanic agricol, Iasi
Am un SRL din 1997 care are doua activitati principale: service auto si prestari servicii agricole mecanizate pentru agricultura. Va rog sa-mi transmiteti, daca este posibil, cateva adrese ale unor fonduri private de investitii (tip „venture”) care ar fi dispuse sa investeasca in aceste doua activitati. Nu ma intereseaza fondurile Phare sau Sapard, deoarece nu am incredere.

Fondurile de investitii sunt interesate in general sa plaseze sume de cel putin trei-patru milioane de dolari. r
In functie de cifra de afaceri a firmei dvs., puteti decide daca este sau r
nu cazul sa le contactati. r
Adresele: AIG New Europe Fund (Str.General Berthelot nr. 57, r
Bucuresti, www.aig.com), Advent r
International Romania (Str. Intrarea Polona nr. 7, sector 1, Bucuresti www.adventinternational.com), r
Oresa Ventures Romania (Str. Popa Savu, nr.24, sector 1, Bucuresti, www.oresaventures.com), The r
Romanian investment Fund Ltd r
(Str. Tudor Arghezi, nr.21, et.6, r
Bucuresti, office@capitalgroup.ro), Romanian American Enterprise Fund, (Str. Vasile Conta, nr.4, Bucuresti, office@raef.ro, www.raef.ro)r
r
r
Pentru cei care ne-au solicitat r
informatii referitoare la „Ghidul r
finantatorului”: acest ghid poate fi procurat contactand Fundatia r
pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Adresa web: www.fdsc.ro, r
adresa postala: Splaiul Independetei nr. 2k, scara A etaj 4, Sector 3, r
Bucuresti, Romania, r
Tel: +40-21-310 0177 Fax: +40-21-310 0180, e-mail: fdsc@fdsc.ro