Aceste finanțări vor fi disponibile în agricultură prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), având ca scop modernizarea agriculturii românești, creșterea competitivității fermierilor și susținerea dezvoltării sustenabile a sectorului agroalimentar.

Oportunități pentru fermieri

  • Sprijin pentru legumicultură și cultivatorii de cartofi – fonduri nerambursabile în agricultură pentru investiții în sere, solarii, sisteme de irigații și tehnologii moderne.
  • Procesarea produselor agricole – finanțări pentru unități de procesare, depozitare și lanțuri de distribuție.
  • Ferme mici – sprijin pentru dezvoltarea și modernizarea exploatațiilor agricole de mici dimensiuni.
  • Fermieri peste 40 de ani – fonduri pentru consolidarea exploatațiilor agricole și creșterea eficienței acestora.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru creșterea productivității în agricultură și pentru sprijinirea fermierilor în tranziția către practici sustenabile.

Astfel, în primul trimestru din 2025 urmează să fie lansate următoarele sesiuni de depunere proiecte:

Investiții fructe-legume

DR 16 – Investiții în sectorul legume și/sau cartofi; DR-16 are un buget de 150 de milioane de euro, iar prin intermediul acestei măsuri se vor putea face investiții în fermele de producție legume și/sau cartofi, cu o intensitate a sprijinului public nerambursabil de 65%.

Valoarea finanțării poate ajunge la 2 milioane de euro pentru proiectele complexe, în timp ce pentru achiziția de utilaje se acordă maximum 300.000 de euro, respectiv 500.000 de euro în cazul utilajelor pentru cartofi achiziționate de formele asociative.

Intensitatea sprijinului public nerambursabil: Investiții eligibile: 65% – cofinanțare 35%.

Marketing agricol

DR 23 – Investiții pentru procesarea și marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare și produse transformate, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene; Pentru proiectele din sectorul panificației, sprijinul maxim poate ajunge la 10 milioane de euro, iar cofinanțarea este de 5,4 milioane de euro.

Pentru alte tipuri de investiții, sprijinul nerambursabil este de maximum 3 milioane de euro.

Ferme mici, tineri fermieri

DR 14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni; Valoarea finanțării: maxim 50.000 euro, finanțare nerambursabilă: maxim 85%; Contribuție proprie: minim 15 % Buget sesiune: 108.000.000 Euro

DR 12 – Investiții în consolidarea exploatațiilor tinerilor fermieri instalați și a fermierilor recent instalați. Valoarea finanțării: maxim 200.000 Euro. Finanțare nerambursabilă: maxim 80%; Contribuție proprie: minim 20 %.

Irigații

DR 26 –  Înființarea sistemelor de irigații; Alocare publică: 102.421.176  euro. Beneficiari eligibili: fermieri și formele asociative ale acestora, cu excepția persoanelor fizice. Finanțare: valoarea sprijinului va fi de maximum 500.000 euro/beneficiar. Intensitatea sprijinului public nerambursabil: 65% – cofinanțare 35%.

DR 18 – Investiții în floricultură, plante medicinale și aromatice. Valoarea finanțării: maxim 100.000 euro, Contribuție proprie: 35%  Beneficiari eligibili: fermieri/cooperative agricole și societățile cooperative agricole/ grupuri și organizații de producători.

De asemenea, ministrul Florin Barbu a anunțat că se încearcă ca măsura pentru achiziții de echipamente de irigat să fie lansată în iulie 2025, cu un buget de circa 100 milioane euro.