Firmele cu proiecte în derulare pentru creşterea competitivităţii economice au primit în doi ani fonduri UE nerambursabile de numai 20 de milioane de euro, din suma totală de 120 de milioane de euro plătită către beneficiarii măsurii, a declarat, vineri, Cătălina Meliţă, directorul Autorităţii de Management pentru programul sectorial de creştere a competitivităţii din cadrul Ministerului Economiei.

Potrivit oficialului din Ministerul Economiei şi Comerţului, până la 30 septembrie 2009 au fost depuse 4.712 proiecte pentru creşterea competitvităţii economice, măsură inclusă în Programul Operaţional Sectorial pentru care România poate accesa fonduri europene nerambursabile de 3 miliarde de euro.

Din totalul solicitărilor, 1.634 proiecte au fost respinse, iar cu 737 de beneficiari au fost deja încheiate contracte, cu o valoare totală de 1,62 miliarde de lei (380 milioane de euro).  Din această sumă, au fost deja rambursate beneficiarilor 509 milioane de lei (120 milioane de euro), însă cea mai mare parte a fondurilor, de circa 100 de milioane de euro, a reprezentat contribuţia Guvernului la fondul de participare Jeremie, restul fiind achitat firmelor care au solicitat rambursări.

Credite garantate pentru IMM-uri

Programul Jeremie reprezintă un acord de finanţare cu Fondul European de Investiţii, prin care  suma de 100 de milioane de euro provenită din programul de creştere a competitivităţii va fi utilizată pentru garantarea creditelor acordate de bănci întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Există mai multe instituţii financiare care sunt interesate de proiect. Cei care vor fi aleşi, vor fi obligaţi să constituie un portofoliu de credite noi care să fie un multiplu al creditelor garantate prin program”, a declarat Meliţă.

Dificultăţi cu îndeplinirea condiţiilor

Directorul autorităţii a mai explicat că rata de respingere a proiectelor este mult mai mică la operatorii mari, în timp ce IMM-urile au dificultăţi în îndeplinirea tuturor condiţiilor. Acesta este şi motivul pentru care există o diferenţă mare între numărul proiectelor aprobate şi solicitanţii cu care se ajunge la semnarea contractelor.

Astfel, la 30 septembrie, pe lângă cele 737 proiecte contractate, există alte 1.079 de proiecte aprobate, pentru care solicitanţii tebuie să prezinte toată documentaţia necesară şi să demonstreze că au cum să cofinanţeze proiectul.