Guvernul va aloca 500 de milioane de euro pentru racordarea la reţeaua de canalizare a unui număr de aproximativ 200.000 de gospodării din localităţile cu mai puţin de 2.000 de locuitori, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
„A cincea măsură adoptată de Guvernul Orban este cea referitoare la sistemele alternative pentru reţeaua de canalizare. Este o măsură aşteptată mai ales de către autorităţile publice locale din mediul rural, pentru locuitorii satelor. S-au adoptat măsurile necesare, astfel încât localităţile cu un număr de sub 2.000 de locuitori să poată să aibă aceste sisteme alternative pentru reţelele de canalizare, respectiv o soluţie pe care am propus-o pentru ca să poată să beneficieze comunităţile rurale de serviciu public de racordare la reţeaua de canalizare. Bugetul aprobat este de 500 de milioane de euro, valoarea investiţiei eligibile este de 2.500 de euro pe gospodărie şi urmează să beneficieze aproximativ 200.000 de gospodării din mediul rural, pentru ceea ce înseamnă racordul la reţeaua de canalizare”, a spus ministrul Fondurilor Europene într-un briefing susţinut la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.
El a precizat că aceste măsuri reprezintă unul dintre demersurile pe care Guvernul Orban le-a făcut pentru infrastructura de apă şi canalizare, astfel încât un număr cât mai mare de locuitori să beneficieze de serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare, fiind de altfel şi o cerinţă impusă prin directivele UE.
A început și racordarea la rețeaua de gaze naturale
Luna trecută, premierul Ludovic Orban declara în cadrul unei conferințe de presă că Guvernul a lansat deja programul „gazul românesc în casele românilor„ prin care intenționează să conecteze la rețeaua de gaz natural cât mai multe gospodării, în contextul în care doar 35% din populația țării este conectată în acest moment.
„Doar 35% din populaţia României este conectată la reţeaua de gaz. România are gaz şi aproape nu mai avem petrochimie, pentru că lăcustele pesediste au devalizat toată industria petrochimică, care stătea la bază. Ori, se ştie că gazul îl exploatezi cel mai eficient în petrochimie, nu când îl arzi direct. Deci, noi trebuie să utilizăm această resursă în mod inteligent. În primul rând, să conectăm la reţeaua de gaz natural cât mai multe gospodării. Programul nostru, care e lansat de acum doi ani de zile, ‘gazul românesc în casele românilor’, e un program pe care îl susţinem”, a afirmat Orban.
Orban a adăugat că investiţia proiectului „Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa” va aduce gazele naturale în Orşova cel mai probabil în 2023, iar finalizarea întregului gazoduct va fi în 2024.