Toate actiunile din portofoliile fondurilor insumeaza aproape 50 de miliarde lei. Valoarea nu este deloc impresionanta daca precizam ca echivaleaza cu tranzactiile incheiate in doua zile la Bursa de Valori. Vestea buna este ca o cincime din total (ceva mai mult de zece miliarde lei) reprezinta plasamente bursiere efectuate recent de doua fonduri care au descoperit oportunitatile oferite de actiunile cotate: Fortuna Classic si Fondul Deschis de Investitii (FDI) Galati.
Tranzitia de la plasamente in instrumente monetare la cele in actiuni a inceput, la aceste doua fonduri, in vara trecuta, insa abia la sfarsitul anului trecut portofoliile de actiuni au ajuns sa aiba o pondere insemnata in totalul activelor. Cum cauzele care au determinat schimbarea strategiei de plasament se mentin este logic sa ne asteptam la investirea a tot mai multi bani in actiuni. Dragos Simion, presedintele Quadrant Asset Management, administratorul FDI Galati, spera ca investitorii in acest fond vor fi de acord cu transformarea sa in fond de actiuni: „Am lansat, la inceputul lunii, procedura pentru consultarea investitorilor in vederea eliminarii limitei de 40% din activul net a plasamentelor in actiuni cotate. Vrem sa devenim un fond de actiuni; de asemenea, vrem sa schimbam numele fondului in Allegro,,.
Cand vorbesc de actiuni cotate, administratorii fondurilor se refera, aproape exclusiv, la cele listate la Bursa. Dorina Josan, directorul de operatiuni al Capital Asset Management, adminsitratorul de la Fortuna Classic, a dezvaluit principiul de selectare a actiunilor: cele listate la Bursa. De altfel, principalele titluri detinute de acest fond sunt Banca Transilvania, Antibiotice si Petrom, toate cotate la Categoria I a Bursei. Nici FDI Galati nu detine actiuni tranzactionate pe RASDAQ, insa Dragos Simion nu exclude, in viitor, achizitii pe aceasta piata: „Am identificat cateva actiuni interesante, dar urmeaza sa decidem daca si cand vom investi in acestea,,.
In 2002, fondurile care au investit in actiuni au avut cele mai bune rezultate. Napoca si Intercapital, fonduri care au avut in permanenta peste 50% din active plasate in actiuni, s-au detasat prin performantele obtinute. Oportunitati Nationale, un fond care s-a axat pe speculatii bursiere, a avut, de asemenea, unul dintre cele mai mari randamente anuale. Primele doua saptamani din 2003 au confirmat ca actiunile sunt germenii de crestere a valorii titlurilor fondurilor. Toate fondurile care au investit in actiuni au avut randamente de minimum 2,4%, in timp ce restul au crescut cu mai putin de 1% (cu doua exceptii, Tezaur si Transilvania, fonduri care au crescut pe seama obligatiunilor si a biletelor la ordin).
De la un singur fond, Integro, nu se asteapta marirea plasamentelor in actiuni. Fostul FNA va pastra actuala proportie a detinerii de actiuni (23% din activul net), care in prezent il face cel mai mare investitor in actiuni dintre toate fondurile. Este previzibil insa ca celelalte fonduri isi vor majora investitiile pe piata bursiera. Alternativa, incremenirea in titluri de stat si depozite bancare, este din ce in ce mai putin atragatoare si pentru administratori, dar mai ales pentru investitorii la fonduri. Referitor la atractivitate trebuie mentionat ca dintre cele sapte fonduri care au plasamente semnificative in actiuni, doar Intercapital si Napoca (la care actiunile ajung la 70% din active) intra in categoria de risc mediu, celelalte avand un risc scazut.

Actiunile fondurilor valoreaza 47 de miliarde lei

Fond            Valoare actiuni (mld. lei)    Strategie plasament
Integro                12,587            plasament termen mediu
Fortuna Classic        9,678            plasament termen mediu si
                    speculatii pe pret si dividend
Napoca            9,427            plasament termen mediu si lung
Intercapital            6,527            plasament termen mediu
Capital Plus            4,372            plasament termen mediu si lung
Oportunitati Nationale    3,894            speculatii pe pret
FDI Galati            0,347            plasament termen lung si
                            speculatii pe pret si dividend