Cu numai un an de zile in urma, managerii fondurilor cu capital de risc tineau prima pagina a ziarelor de afaceri, fiind catalogati drept cei mai capabili dintre finantisti si primind, poate pe buna dreptate, distinctia de „world s cleverest men” . Posibilitatea obtinerii unui profit de 100% din valoarea investitiei initiale intr-o companie se pare ca era trecuta doar in dreptul managerilor fondurilor respective. Astfel de investitii au atins, in 2000, in Statele Unite, cifra record de 100 miliarde de dolari, iar in Europa au depasit 11 miliarde de dolari.
Dar cum realitatea a dovedit intotdeauna contrariul, la doar un an de la momentul de varf, fondurile cu capital de risc au intrat intr-o criza care, cel putin in momentul de fata, pare greu de depasit. Companiile cu dezvoltari explozive din industria IT si telecom din SUA au cazut intr-un anonimat care inseamna, pentru investitorii financiari, pierderi de zeci de miliarde de dolari. Ca urmare, pentru o tara precum Romania, unde in ultimele noua luni au fost investiti doar cel mult 40 de milioane de dolari, previziunile sunt extrem de sumbre.
„E clar ca recesiunea economiei americane are repercusiuni extrem de negative pentru Europa Centrala si de Est. In urmatorii ani, vor fi si mai putini bani pentru investitii in aceasta parte a Europei”, spune Cornel Marian, managerul fondului Oresa Ventures.
Andrei Siminel, managerul Broadhurst, atinge problema retragerii fondurilor americane de investitii de pe piata romaneasca si din alte puncte de vedere. „Nu se poate vorbi de o retragere, ci de o analiza mult mai critica a valorilor morale fundamentale”, spune Siminel. El crede ca pe langa factorii economici, factorii morali vor juca un rol mult mai important. Siminel se refera aici la corectitudine sau transparenta, dar si la faptul ca „tendintele extremiste nu vor mai fi tratate ca puncte in minus, ci ca vetouri in derularea unora dintre operatiuni”.
Pe de alta parte, e clar ca fondurile care nu au reusit sa stranga bani pana in momentul de fata nu o vor face nici in perioada urmatoare. Planurile marete ale unor fonduri precum Barings, Storm Ventures sau Crescendo Ventures si-au amanat lansarea unor noi fonduri, din lipsa de lichiditati. „Cel putin in urmatoarele luni va fi foarte dificil sa vedem miscari noi pe piata romaneasca”, considera managerul de la Oresa Ventures. El nu crede insa ca situatia din 1997 si 1998, de dupa criza din Rusia, cand au existat retrageri masive de investitii, nu se va repeta. „De data aceasta, fondul problemei este cu totul altul”, spune Cornel Marian.
„Multe fonduri vor astepta sa vada care este noul context mondial, dar cred ca in final banii vor fi pusi la lucru”, spune si Ladislau Randjack, managerul general al Global Finance, companie care administreaza fondurile EuroMerchant si Balkan Fund.
Gabriela Ontica de la Capital SA vede insa mai degraba o scadere a interesului investitorilor strategici fata de Romania. „Piata romaneasca de capital este mult prea mica pentru a resimti socul recesiunii americane”, spune Ontica.
In privinta tranzactiilor desfasurate de fondurile cu capital de risc pe piata romaneasca de capital, se pare ca, in continuare, cel mai utilizat cuvant este asteptarea. Tranzactiile zilnice nu confirma retrageri masive, dar nici nu arata o crestere a interesului fata de companiile romanesti cotate.
Fondurile cu capital de risc bat in retragere
11 octombrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 11 octombrie 2001, 15:00
Cu numai un an de zile in urma, managerii fondurilor cu capital de risc tineau prima pagina a ziarelor de afaceri, fiind catalogati drept cei mai capabili dintre finantisti si primind, poate pe buna dreptate, distinctia de "world s cleverest men" . Posibilitatea obtinerii unui profit de 100% din valoarea investitiei initiale intr-o companie se pare ca era trecuta doar in dreptul managerilor fondurilor respective. Astfel de investitii au atins, in 2000, in Statele Unite, cifra record de 100 milia
Etichete: arhiva,
capital
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook