Brokerii spun ca aceste zile au fost propice pentru speculatorii care au detinut pachete mici de actiuni la companiile la care detin pachete mai mari fondurile de investitii. Concret, cei care au studiat cu atentie portofoliile fondurilor de investitii si au cumparat actiuni de acelasi tip cu doua- trei saptamani in urma au avut ocazia sa vanda acele actiuni saptamana trecuta la preturi cu peste 10 % mai mari. Multi brokeri apeleaza la astfel de speculatii pentru a consolida portofoliile clientilor. In plus, sfarsitul anului 2002 a fost atipic pentru evolutia generala a Bursei la sfarsit de an. In anii anteriori, presiunea fondurilor de investitii se facea simtita inca de la inceputul lunii decembrie. In acest an insa, scaderea cotatiilor dupa summitul de la Praga s-a prelungit pana la jumatatea lunii decembrie, ceea ce a facut necesara o corectie in sens pozitiv ale cotatiilor. Dublata de presiunea fondurilor, aceasta corectie a readus cotatiile la un nivel apropiat de cele inregistrate la sfarsitul lunii noiembrie, dar nu a reusit sa impuna o tendinta generala pozitiva a pietei. Cotatiile actiunilor cu lichiditate mare au crescut si au scazut de mai multe ori pe parcursul unei sedinte de tranzactionare, lasand loc speculatorilor sa obtina profituri de la o ora la alta.
Indicii bursieri au urmat si ei acelasi curs cu evolutia pietei. Indicele BET a inregistrat o crestere cu 7,66% fata de saptamana precedenta, in timp ce indicele BET compozit a inregistrat o crestere saptamanala de 9,33%. La inchiderea din 19 decembrie, valoarea indicelui BET era de 1.659,06 puncte, cu 117,51% mai mare decat in prima sedinta de tranzactionare din anul 2002. Cea mai mare crestere anuala a avut-o indicele BET compozit, care a incheiat anul cu o crestere de 124% fata de ianuarie 2002. Indicele Societatilor de Investitii Financiare(SIF) a incheiat anul cu o valoare de 6.015,22 puncte.
De fapt, SIF-urile au confirmat evolutia spectaculoasa din anul 2002 si in ultima saptamana. De la o zi la alta, actiunile societatilor de investitii financiare inregistrau diferente de valoare de trei-patru procente. In ultima zi de tranzactionare, SIF Banat-Crisana a inchis sedinta cu un pret de 3.050 lei/actiune, iar SIF Transilvania cu 2.900 lei/actiune. Vedetele ultimelor saptamani, SIF Oltenia si SIF Moldova, au incheiat anul cu un pret de 2.550 lei/actiune.
Cele mai spectaculase aranjamente de sfarsit de an s-au inregistrat insa pe piata Rasdaq. Indicele Rasdaq compozit a inregistrat o crestere saptamanala de 2,99 %, atingand valoarea de 1.051,88 puncte. Fata de inceputul anului, valoarea indicelui Rasdaq C este cu 27,21% mai mare. La sfarsitul lunii decembrie s-au incheiat pe aceasta piata trei dintre ofertele publice de preluare pentru delistarea companiilor la care actionarii majoritari detin peste 90% din actiuni. Pentru societatea Marmosim, la care au mai ramas actionari peste 6.500 de persoane, subscrierea a fost de doar 31.627 actiuni. La o alta companie – Somecs – oferta de preluare a avut un singur client, care a vandut un cupon de 39 de actiuni.
APAPS a semnat saptamana trecuta contractul de privatizare pentru Alprom Slatina. Astfel, grupul de firme Marco International a intrat in posesia a 88% din actiunile Alprom, din care 69,9% au fost cumparate de la APAPS cu aproximativ patru milioane de dolari. Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata cu 35.000 lei/actiune, dar cu o lichiditate foarte scazuta. O alta tranzactie importanta incheiata de catre APAPS a fost vanzarea pachetului de actiuni detinut la Vulcan Bucuresti. Cumparatorul pachetului majoritar de actiuni Vulcan este Tender SA, grupul de firme apartinand omului de afaceri Ovidiu Tender. Prin aceasta achizitie, Ovidiu Tender isi consolideaza pozitia pe piata echipamentelor energetice nucleare, cu cateva luni inainte ca Romania sa primeasca finantare pentru finalizarea Unitatii 2 de la Cernavoda.
Incepand cu 18 decembrie, producatorul de pompe si compresoare Aversa Bucuresti a fost promovata la categoria a II-a a pietei Rasdaq. Actionarul majoritar al companiei este APAPS, care detine 66,27% din actiuni. In luna octombrie, tentativa de privatizare a companiei a esuat. Cei trei ofertanti, persoane fizice si juridice romane, nu au indeplinit conditiile impuse de APAPS pentru privatizarea companiei. Aversa Bucuresti realizeaza anual exporturi reprezentand aproximativ 30% din productie si produce pentru piata interna in valoare de aproximativ 20 de milioane de dolari. Actiunile Aversa se tranzactioneaza la preturi cuprinse intre 7.000 – 7.500 lei. Societatea detine un teren de aproximativ 80.000 de metri patrati in zona Obor a Capitalei, valoarea terenului fiind estimata la aproximativ 2,5 milioane USD.