Pe o piaţă a fuziunilor şi achiziţiilor redusă la o treime faţă de anul trecut, investitorii privaţi aşteaptă semne de redresare din câteva sectoare: retail, sănătate, IT şi telecom.

Sectoarele energetic (îndeosebi nişa reprezentată de energiile regenerabile), minier, food & beverage, IT şi telecom sau sănătate sunt cele care au potenţialul de a revigora piaţa autohtonă a fuziunilor şi achiziţiilor, zone în care ar putea apărea şi primele infuzii de capital privat în economie, au fost de părere jucătorii şi analiştii pieţei prezenţi la o conferinţă pe tema tranzacţiilor şi investiţiilor de private equity, organizată de mergermarket şi Wolf Theiss.

„Viitoarele tranzacţii vor fi finanţate 100% sau în mare majoritate din private equity, şi nu prin leverage de la bănci, deoarece fondurile de investiţii au aceiaşi bani ca şi înainte de criză, iar aceştia trebuie investiţi“, este de părere Jakub Korinek, investment manager la Penta Investments, fond de investiţii care analizează câteva posibile tranzacţii medii sau mari pe piaţa autohtonă şi care, până în acest moment, a stat deoparte, considerând prea mare preţul companiilor româneşti.

Tranzacţii de doar 2 miliarde de euro

177-37788-19_predator_38.jpgInvestitorii şi-au luat adio de la eventuale proiecte de investiţii în infrastructură. „Din păcate, autorităţile române nu au mişcat nimic în această direcţie, deşi s-a vorbit despre acest lucru“, spune Gabriel Klarsfeld, corporate M&A partner la casa de avocatură Wolf Theiss. Acuzate că nu mai sunt atât de largi la pungă în a finanţa tranzacţiile, băncile spun că şi fondurile de investiţii ar trebui să fie mai puţin oportuniste. „În acest an nu s-au încheiat mai mult de zece tranzacţii de peste 50 de milioane de euro, şi majoritatea sunt în real estate, de unde rezultă caracterul încă oportunist al investiţiilor“, susţine Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investments.

Potrivit datelor băncii de investiţii, valoarea fuziunilor şi achiziţiilor va ajunge în 2009 la aproximativ două miliarde de euro, în scădere de peste trei ori faţă de nivelul de 6-7 miliarde euro înregistrat în 2008. „Până la sfârşitul anului, s-ar putea atinge două miliarde de euro, dacă se încheie o parte din tranzacţiile care sunt în discuţie“, apreciază Filipescu, în opinia căreia pretenţiile antreprenorilor autohtoni nu sunt exagerate.