Pentru antreprenorii cu experienţă, care doresc să dezvolte afaceri cu potenţial foarte mare de creştere, finanţarea pare să nu mai fie o problemă. Tot mai multe fonduri de investiţii sunt interesate să îi susţină în dezvoltarea afacerilor.
În economiile occidentale, o mare parte din afacerile cu ritmuri mari de creştere beneficiază încă de la început de investiţii importante din partea fondurilor specializate. Aşa s-a întâmplat în cazurile de succes ca Yahoo, Google sau Apple. În România, până acum doi ani, antreprenorii se plângeau că nu prea există astfel de fonduri care să-i ajute să-şi dezvolte companiile. Situaţia pare că s-a schimbat în prezent. Dacă în anul 2005, pentru România au fost strânse 60,5 milioane de euro de către fondurile de private equity, anul trecut, suma a crescut de peste patru ori şi jumătate, până la 283,1 milioane de euro, conform unui raport recent al Asociaţiei Europene de Private Equity şi Venture Capital (EVCA). Este de aşteptat ca tendinţa să continue şi în anii viitori. Aceşti bani sunt destinaţi numai dezvoltării firmelor şi nu includ fondurile investite în domeniul imobiliar.
„Sumele ridicate pentru România au crescut mai ales datorită faptului că fondurile mari regionale au alocat mai mult pentru România faţă de anii precedenţi. Acestea nu sunt prea spectaculoase, dar au fost câteva tranzacţii notabile“, spune Cornel Marian, directorul companiei de investiţii Oresa Ventures.
Deşi nu există prognoze în ceea ce priveşte sumele de private equity care vor fi atrase de România în acest an, este de aşteptat ca cei mai activi jucători să rămână în continuare fondurile regionale focalizate pe Europa Centrală şi de Est. Iar din acest punct de vedere, este posibil să asistăm la surprize mari. Recent, un fond din Grecia, Marfin Investment Group, a anunţat că intenţionează să facă mai multe achiziţii în Europa de Est. Iar sumele pe care acest fond le-a strâns recent de pe pieţele financiare se ridică la 5,2 miliarde de euro.
România se află, la acest capitol, mult în urma ţărilor din UE. În Polonia, sumele atrase de fonduri s-au ridicat, anul trecut, la 937 milioane de euro, în Germania, la 2,8 miliarde de euro, iar în Spania, la 2,9 miliarde de euro.
„Situaţia din România este tipică pentru o economie emergentă – o variaţie mai mare a sumelor, în special a sumelor ridicate, o pondere mai mare a capitalului provine din surse guvernamentale sau de la instituţii internaţionale mai degrabă decât de la investitori instituţionali, cum ar fi fondurile de pensii, companiile de asigurări, băncile“, consideră Mirela Ene, şefa departamentului de cercetare a EVCA. În România, 34,3% din sumele de private equity ridicate în 2006 au provenit de la agenţii guvernamentale şi numai 3% de la fonduri de pensii. Şi alte categorii care susţin investiţiile în străinătate au fost slab reprezentate la noi. Companiile de asigurări au contribuit cu 1,5% din fonduri, iar investitorii individuali au adus numai 3,4%. Spre deosebire, în Germania, aportul agenţiilor guvernamentale este de numai 11,4%, cel al companiilor de asigurări, 13,1%, iar cel al investitorilor individuali, 19,6%.
În ceea ce priveşte destinaţiile de investire, fondurile intră numai în afacerile cu potenţial mare. „Fondurile de private equity se îndreaptă către sectoarele care cresc, unde sunt companii cu management experimentat şi capabil, spre sectoare care urmează să se consolideze şi care permit creşterea unor companii mari“, spune Cornel Marian, directorul Oresa Ventures. Acest fond investeşte între şapte şi 15 milioane de euro pe proiect şi chiar mai mult în cazul tranzacţiilor „buy out“. „Ambiţia noastră este de a investi, în fiecare an, în două-trei firme din România“, precizează Cornel Marian.
Pentru antreprenorii care au modele de afaceri bune şi care urmează oportunităţi în domenii cu potenţial mare, sursele de finanţare au început să fie din ce în ce mai accesibile şi în ţara noastră. „În prezent, investim sume cuprinse în medie între 20 şi 100 de milioane de euro din fondul ACEE III, cel mai recent fond al nostru dedicat Europei Centrale si de Est, care are o capitalizare de 330 milioane de euro“, conchide Emma Popa-Radu, partner Advent International.
6 milioane euro
este contribuţia fondurilor de pensii din străinătate, anul trecut, la totalul sumei ridicate de fondurile de private equity cu scopul realizării de investiţii în România