Avantajele pe care le prezinta fondurile de investitii orientate spre obligatiuni si cele orientate spre plasamente monetare par sa incline balanta in favoarea lor. Sumele care pot fi plasate variau, la finalul lunii septembrie, intre 6,5 lei in cazul Stabilo si 46,7 lei in cazul Tezaur, ambele fonduri monetare. Valori suficient de mici incat sa nu reprezinte un impediment pentru trecerea banilor de la banca in unitati de fond.




“Clientii incep sa descopere fondurile de investitii si vin in numar tot mai mare catre ele”, afirma Eugen Voicu, presedinte Certinvest si vicepresedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC). “Inflatia detaseaza un fond de obligatiuni de cele monetare din punctul de vedere al randamentului. E normal ca numarul de clienti sa creasca la cele orientate spre obligatiuni si sa scada la fondurile monetare, care merg in pas cu dobanzile. Cele din urma sunt, de obicei, un refugiu pentru investitorii de pe piata de capital, datorita usurintei cu care se pot plasa si scoate banii”, completeaza el.
Rezultatele obtinute in ultimele luni de fondurile de investitii orientate catre instrumente mai putin riscante le dau dreptul sa spere ca o parte importanta din banii economisiti de romani vor ajunge la ele.


E drept, fiecare dintre fonduri are o alta politica de investitii, iar rezultatele de la o luna la alta difera. La fel ca si la depozitele bancare, la fondurile de investitii exista un termen indicat pentru a face un plasament. De exemplu, daca fondul investeste in obligatiuni, care aduc sume mari la intervale de asemenea mari de timp, este indicat ca plasamentul sa nu se faca pe termene prea scurte.
In septembrie, BCR Clasic a avut cea mai mare crestere, cu 1,3% fata de luna precedenta, fiind singurul dintre cele opt fonduri de obligatiuni, instrumente cu venit fix si monetare care a trecut peste rata de 1% a inflatiei. Avand in vedere ca aproape 40% din valoarea activului net este reprezentata de obligatiuni, poate fi considerat un lucru normal. Urmatorul ca randament este Europa Obligatiuni, oarecum surprinzator, avand in vedere ca acest fond investeste in obligatiuni externe. In august, Fortuna Gold a avut cel mai mare randament, cu 0,8%.


Daca, in ceea ce priveste randamentul pe termen scurt, fondurile de investitii pot sa nu fie atat de convenabile, pe termen mediu si lung, cresterile sunt destul de mari. In ultimele 12 luni, cele cinci fonduri de obligatiuni si instrumente cu venit fix au adus profituri intre 10,1%, in cazul Vanguard Protector, si 18,2%, Fortuna Gold. In conditiile unei inflatii de 8,5%, randamentele aduse de cele cinci fonduri nu pot sa nu atraga atentia. In aceeasi perioada, cele trei fonduri monetare, Simfonia 1, Tezaur si Stabilo, au avut cresteri ale unitatilor de fond cu 8,8%, 9,2%, respectiv 12%.
Pe parcursul anului 2005, cresterile nu au fost la fel de importante, cea mai mare ridicandu-se la 12,1%, in cazul Fortuna Gold. Simfonia 1 nu a reusit sa treaca peste rata inflatiei, 5,8%, ramanand cu o crestere de 5,2%.


Pentru sume mici, depozitul la banca este mai putin riscant, datorita fondului de garantare din sistemul bancar. Totusi, in cazul fondurilor de investitii se poate realiza mult mai bine o dispersie a riscurilor, prin investirea in unitati ale mai multor fonduri. Din moment ce investitia minima este foarte mica, un investitor cu mare aversiune la risc poate cumpara unitati ale tuturor fondurilor de investitii, punand eventual accentul pe cele din care poate castiga mai mult sau pe cele care ii pot asigura o suma mai mare pe termen scurt, in functie de propriul interes.
“Ma astept ca pe partea de clienti sa se produca un switch intre banci si fondurile de investitii, deoarece in acest moment fondurile sunt solutia mai buna”, spune Voicu. “Din pacate, deocamdata, lipseste informatia in randul posibililor clienti, motiv pentru care in perioada urmatoare va trebui sa comunicam cat mai mult cu acestia”, adauga el.




Fonduri de investitii orientate spre obligatiuni, instrumente cu venit fix si monetare




Click pe imagine pentru a vizualiza tabelul


Sursa: prospectele de emisiune ale fondurilor