Fondurile de pensii din Marea Britanie, la un pas de dezastru! Au fost necesare măsuri de urgență pentru a evita o potenţială criză

Sursă: Dreamstime

Fondurile de pensii din Marea Britanie au fost la un pas de dezastru. Banca Angliei le-a spus parlamentarilor britanici că au fost necesare măsuri de urgență pentru a evita o potenţială criză, iar personalul a fost nevoit să lucreze toată noaptea.

Fondurile de pensii, la un pas de dezastru! Au fost necesare măsuri de urgență pentru a evita o potenţială criză

Mai precis, comitetul de politică financiară al Băncii Angliei a intervenit după o vânzare masivă de obligaţiuni guvernamentale ale Marii Britanii, cunoscute sub denumirea de „gilts”, în urma anunţurilor de politică fiscală ale noului guvern din 23 septembrie.

Astfel, măsurile de urgenţă au inclus un program de cumpărare de obligaţiuni pe termen lung, timp de două săptămâni, şi întârzierea vânzărilor de obligaţiuni planificate de bancă ca parte a retragerii măsurilor de stimulare din perioada pandemiei, conform informațiilor transmise de cnbc.com

Scăderea valorilor obligaţiunilor a provocat panică

Potrivit sursei menționată, scăderea valorilor obligaţiunilor a provocat panică în special pentru investiţiile de 1.500 de miliarde de lire sterline ale fondurilor de investiţii pentru pensii din Marea Britanie.

Fondurile au fost nevoite să-şi lichideze părţi substanţiale din poziţiile lor pe termen lung, deoarece valorile obligaţiunilor au scăzut la începutul săptămânii trecute şi ar fi putut face acest lucru într-un mod ordonat, cu condiţia ca preţurile obligaţiunilor să nu se deterioreze prea rapid.

Președintele Comitetului Selectat al Trezoreriei, adjunctul guvernatorului Băncii Angliei Jon Cunliffe a dezvăluit că fondurile de pensii au emis avertismente grave în seara zilei de 27 septembrie, deoarece randamentele obligaţiunilor pe termen de 30 de ani au crescut cu 0,67 de puncte procentuale faţă de poziţia lor în acea dimineaţă.

„Banca a fost informată de un număr de administratori de fonduri că, la randamentele predominante, mai multe fonduri ar putea coborî la valoare negativă a activului net. Ca rezultat, era probabil ca aceste fonduri să înceapă procesul de lichidare în dimineaţa următoare.

În această eventualitate, o mare cantitate de obligaţiuni, deţinute ca garanţie de către băncile care au împrumutat acestor fonduri, era probabil să fie vândute pe piaţă, conducând la o spirală potenţial de auto-întărire şi ameninţând cu perturbarea severă a pieţelor de finanţare de bază şi, în consecinţă, instabilitate financiară pe scară largă”, a declarat Jon Cunliffe.

Personalul Băncii Angliei a lucrat toată noaptea

Personalul Băncii Angliei a lucrat toată noaptea de marţi, 27 septembrie, pentru a veni cu o intervenţie care să evite această potenţială criză, „în comunicare strânsă” cu Trezoreria Marii Britanii, care a convenit în dimineaţa următoare să despăgubească operaţiunea de salvare a băncii.

Randamentul obligaţiunilor pe 30 de ani a scăzut cu peste 1 punct procentual după ce banca şi-a anunţat pachetul de urgenţă miercuri, 28 septembrie, oferind pieţelor un răgaz atât de necesar.

Cunliffe a remarcat că amploarea mişcărilor randamentelor obligaţiunilor guvernamentaleîn această perioadă a fost „fără precedent”, cu două creşteri zilnice de peste 0,35 de puncte procentuale a randamentelor obligaţiunilor pe 30 de ani.

„Măsurată pe o perioadă de patru zile, creşterea randamentelor obligaţiunilor pe 30 de ani a fost de peste două ori mai mare decât cea mai mare mişcare din 2000. A fost de trei ori mai mare decât orice altă mişcare istorică. Funcţionarea pieţei Gilt a fost puternic întinsă, în special la capătul lung al curbei”, a completat Jon Cunliffe.