Asociaţia arată că Pilonul II a primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde lei, iar diferenţa o constituie o suma de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro), reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul contributorilor români. 

"Cu alte cuvinte, românii au câştigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale. De asemenea, potrivit estimărilor Asociaţiei, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei, fiecare, un capital personal deja destul de consistent, ce va continua să crească pe măsură ce sistemul va progresa", susţine Iulius Postolache, presedintele APAPR. 

Pentru perioada 20 mai 2008 – 19 mai 2017, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, reiese din calculele Asociaţiei. 

"În acest moment, principala problemă a Pilonului II este stagnarea, deja de doi ani, a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislaţiei actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018. De asemenea, este important de reiterat faptul că banii de pensii private ai românilor sunt investiţi în România, contribuind la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din ţară', notează sursa citată. 

Datele APAPR arată că peste 92% dintre investiţiile Pilonului II sunt realizate în România.

AGERPRES