Datele Autorităţii de Supraveghere Financiară arată că fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de peste 73,145 miliarde de lei în data de 27 noiembrie 2020.
Această cifră reprezintă o creştere cu 20% faţă de nivelul existent la 30 noiembrie 2019. Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 49,73 miliarde de lei, respectiv 68%.
Pe locul doi de aflau acţiunile, cu 15,158 miliarde de lei (20,72%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 2,98 miliarde de lei, respectiv 4,07% din totalul activelor.
Fondurilor de pensii de la Pilonul II
Valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 73,145 miliarde de lei, în noiembrie 2020, iar valoarea activului net era de 73,113 miliarde de lei, conform datelor ASF.
Fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,604 milioane de participanţi. Conform datelor ASF, de la începutul colectării în sistem au fost virate contribuţii pentru 7,484 milioane de participanţi.
În luna septembrie 2020, au fost virate contribuţii pentru 3,945 milioane de participanţi, iar pentru 3,639 milioane nu au fost virate contribuţii.
Pe pilonul II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.
Au fost virate sumele pentru pensii
În urma discuțiilor dintre ministrul muncii, Raluca Turcan și reprezentanții Casei de Pensii, toate instituțiile implicate în procedurile de plată a pensiilor la domiciliu vor respecta calendarul stabilit.
„Am discutat din nou azi cu reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice pentru a mă asigura că este respectat calendarul de plată a pensiilor la domiciliu pe care l-am stabilit cu instituțiile implicate. Casele Județene de Pensii au solicitat astăzi la prima oră Agenției Naționale de Administrare Fiscală transmiterea în regim de urgență către trezorerii a dispozițiilor bugetare reprezentând plățile de pensii pentru ianuarie 2021. Ulterior, au fost întocmite ordinele de plată către Poșta Română și au fost virate sumele pentru pensiile ce urmează a fi plătite la domiciliu în ianuarie 2021. Toate aceste proceduri vor permite Companiei Naționale Poșta Română să înceapă imediat achitarea pensiilor la domiciliu.”, a transmis Raluca Turcan într-un mesaj postat pe Facebook.
Ministrul i-a solicitat Companiei Naţionale Poșta Română să depună toate eforturile pentru ca pensiile să ajungă la timp la beneficiari.
„Am stabilit împreună urgentarea tuturor procedurilor, pentru ca în data de 4 ianuarie Casa de Pensii să poată trimite către Poșta Română toate ordinele de plată pentru pensii. Reamintesc că, pentru pensionarii care au optat să își primească drepturile bănești acasă, plata se face prin Convenție între datele de 1 și 15 ale fiecărei luni.”, a precizat ministrul.
De asemenea, Casa Naţională de Pensii Publice s-a angajat să întocmească tot în regim de urgenţă toate ordinele de plată către Poşta Română, pentru a evita eventuale întârzieri.