Pentru companii cu rezultate financiare bune şi cu volume mari de tranzacţionare pe piaţa de capital, apariţia unor noi investitori la bursă, cum sunt fondurile private de pensii, aduce, de regulă, veşti bune.

Calmarea crizei financiare internaţionale şi îmbunătăţirea nivelului de risc acceptat de investitorii instituţionali se traduce şi prin achiziţii ale emitenţilor de pe pieţele în dezvoltare, cum este Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Iar primele ţinte sunt societăţile lichide. Astfel de acţiuni sunt dorite în portofoliu de orice investitor pentru a acoperi cel puţin o parte a riscului aferent titlurilor performante, dar cu valori reduse de tranzacţionare, cum sunt „rasdacele“. Banca Transilvania face parte din această categorie a companiilor cu o capitalizare mare, de peste 760 milioane euro, şi cu o lichiditate zilnică de ordinul milioanelor de lei.

Deşi este considerată de către investitori una dintre cele mai stabile acţiuni, cu creşteri constante şi cu rezultate financiare pozitive, acţiunea Băncii Transilvania (simbol bursier TLV) nu a fost ferită de criza prin care a trecut bursa de la începutul anului. Cotaţia TLV a pierdut 22,7% până în momentul corecţiei matematice de la mijlocul lunii mai, datorată majorării de capital social, de la 0,9 lei pe acţiune până la 0,695 lei. Acesta a fost, practic, cel mai mic preţ al anului. Scăderea s-a situat sub media blue-chips-urilor grupate în indicele BET, care la aceeaşi dată consemna o depreciere de peste 28%.

Revenirea pe un trend ascendent a fost încercată şi la finele lunii aprilie, în momentul prezentării rezultatelor financiare aferente primului trimestru. Creşterea nu a avut însă forţa necesară menţinerii din cauza conjuncturii internaţionale nefavorabile. În primul trimestru, Banca Transilvania a înregistrat un profit brut de 60,26 milioane lei, în creştere cu 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat din majorarea veniturilor cu 33% şi din micşorarea cheltuielilor cu 24%. Cea mai importantă ştire legată de câştigul băncii este cea care arată că profitul a fost integral operaţional, nefiind influenţat de vânzarea participaţiei la compania de asigurări Asiban, de pe urma căreia banca are de încasat aproximativ 87,5 milioane euro. Directorul general al băncii, Robert Rekkers, a declarat că rezultatele din primul trimestru dau încredere în evoluţia anuală, „dar vom urmări cu atenţie şi mediul financiar internaţional.“

Decizia acţionarilor de a majora capitalul social prin încorporarea profitului net de anul trecut, în loc să acorde dividende, a fost primită bine de către investitori. Acţionarii înscrişi la data de 16 mai primesc 68 de acţiuni gratuite pentru fiecare 100 de titluri deţinute şi au dreptul de a subscrie cinci acţiuni noi, la jumătate din preţul de pe piaţă, majorarea având şi o componentă de numerar din partea acţionarilor. Capitalul social va ajunge astfel la valoarea de 1,6 miliarde lei, mai mare decât al celor mai mari bănci din sistem, BCR şi BRD.

„Atâta timp cât există premisa preluării băncii de către un grup bancar internaţional, iar sistemul bancar autohton are posibilităţi de creştere, ne aşteptăm la aprecieri mari ale acţiunii Băncii Transilvania“, spune Adrian Simionescu, preşedinte Vienna Investment Trust. De la momentul corecţiei matematice şi până la sfârşitul săptămânii trecute, acţiunea s-a apreciat cu peste 7%, o dovadă a interesului investitorilor pentru banca din Cluj.

106-14003-27_robertrekkers_22_r50b7.jpg«Primele rezultate financiare din acest an ne dau încredere în evoluţia băncii în 2008.»
Robert Rekkers, director general al Băncii Transilvania