Regulile „loteriei“ de repartizare a persoanelor care nu optează pentru un fond de pensii private obligatorii ar putea fi schimbate pentru a creşte competiţia dintre administratori.
Cei mai mari administratori de pensii private obligatorii vor fi obligaţi să reînceapă lupta pentru noi participanţi, în urma unei modificări legislative pe care intenţionează să o facă Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). În prezent, fiecare fond de pe piaţa pensiilor private obligatorii primeşte la distribuirea aleatorie un număr de clienţi direct proporţional cu numărul de participanţi deţinuţi. Comisia intenţionează ca, în viitor, fiecare fond să primească un număr egal de clienţi repartizaţi prin „loterie“, obiectivele acestei schimbări fiind limitarea concentrării pieţei şi încurajarea concurenţei în sistemul Pilonului II.
Adoptarea acestei reglementări îi va afecta pe cei mai mari trei adminsitratori de pe Pilonul II. Aceştia vor primi un număr mai mic de participanţi decât în prezent. În prezent, potrivit reglementării în vigoare, ING primeşte aproape 34% din participanţii distribuiţi aleatoriu. Noile reguli îi vor limita însă numărul de clienţi repartizaţi prin loterie la 8,33% din total, în condiţiile în care sunt 12 fonduri pe piaţă.
Totodată, un număr mai mic de clienţi ar primi şi următorii doi administratori de pe piaţă – Allianz-Țiriac şi Generali. Ultimul administrator ar fi dezavantajat de o astfel de schimbare o perioadă limitată, adică atâta timp cât pe Pilonul II funcţionează cel puţin 11 fonduri. Numărul fondurilor de pensii private obligatorii urmează să scadă în urma achiziţiilor şi fuziunilor.
Până la sfârşitul lunii august, a fost distribuit prin loterie un număr semnificativ de participanţi: peste 930.000 de persoane. Dacă la prima loterie a fost distribuit cel mai mare număr de clienţi, în ultimele luni, fondurile au primit prin această procedură circa 19.000 de clienţi. Sunt repartizate aleatoriu numai persoanele cu vârste sub 35 de ani care nu au optat pentru un fond de pensii timp de patru luni de la angajare.
Câştigători şi perdanţi
Reprezentanţii administratorilor care ar fi avantajaţi de implementarea măsurii propuse de Comisie consideră că modificarea propusă de CSSPP este şi în interesul participanţilor. „Este benefică pentru participanţi. Vor fi mai multe acţiuni de promovare şi de informare“, apreciază directorul general al BCR Fond de Pensii, Simona Diţescu. Implementarea măsurii propuse de Comisie i-ar aduce acestui fond un număr mai mare de clienţi decât primeşte în prezent în cadrul loteriilor.
La polul opus se situează însă reprezentanţii celor mai mari doi administratori de pe Pilonul II, care critică metoda propusă de CSSPP. Directorul general al Allianz-Țiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ, apreciază că modificarea Comisiei nu va intensifica activităţile de informare a populaţiei. În plus, el consideră că „modalitatea actuală de desfăşurare a acestei proceduri, adică distribuirea proporţională cu cota de piaţă existentă, este mai bună pentru că respectă opţiunea participanţilor care au ales activ un fond de pensii, în ultimii doi ani“, afirmă Andănuţ.
Opţiunea participanţilor este argumentul invocat şi de directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea, care precizează că nu este de acord cu modificarea pe care intenţionează să o facă CSSPP. În acelaşi timp, directorul general al administratorului Generali, Ioan Vreme, precizează că, pentru a face o astfel de schimbare, trebuie modificată şi legea care reglementează pensiile de pe Pilonul II, nu doar normele Comisiei.
Doar 12% din clienţii noi optează
Fondurile de pensii de pe Pilonul II obţin majoritatea clienţilor noi prin procedura de repartizare aleatorie. Datele CSSPP arată că numai 12% din participanţii noi pe Pilonul II din acest an şi-au exprimat opţiunea pentru un anumit fond, adică doar 33.000 de clienţi din cei peste 290.000 de clienţi noi în sistem.