Fonduri europene de miliarde de euro, lucrari de infrastructura de mare avergura si proiecte depuse ce depasesc cu mult bugetele alocate. Aceasta este, in linii mari, situatia finantarilor europene in Romania.

„Nu avem cauze interne pentru o criza financiara”, a spus Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR. Potrivit acestuia, printre efectele negative ale actualei crize financiare, se afla scaderea cererii la export, reducerea cererii interne si diminuarea investitiilor straine. Totusi, Romania, comparativ cu alte tari, are si niste avantaje. „Cateva miliarde de euro introduse in economie intr-o perioada de criza, inseamna foarte mult”, a spus el.

Potrivit Laurei Marusca, director general adjunct al Directiei Generale pentru Gestionarea Fondurilor Comunitare pentru IMM din cadrul Ministerului pentru IMM -uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, circa jumatate dintre proiectele depuse pentru finantarea cu fonduri europene pentru IMM-uri au fost respinse inca din stadiul de verificare a actelor din dosare si a valabilitatii acestora. 

 

Totodata, Ministerul pentru IMM-uri nu poate elimina din start dosarele care nu respecta cerintele sau sunt incomplete, intrucat evaluatorul primeste dosarul in plic inchis. Laura Marusca a mai spus ca, pentru investitiile mici, IMM-urile pot primi fonduri europene nerambursabile pana la 250.000 de euro, iar proiectele mari pot ajunge si la 1,5 milioane de euro. Sumele alocate pentru investitiile mici, dar si pentru cele mari, fiind de 31,6 milioane de euro, respectiv 62,6 milioane de euro. In ambele cazuri, insa, solicitarile pentru fondurile nerambursabile au depasit bugetele alocate.

„Anii 2008 si 2010 vor reprezenta pentru Romania anii in care se vor deschide cele mai mari lucrari de infrastructura din istoria moderna a tarii noastre. Romania are aprobate, din partea Comisiei Europene, opt proiecte majore, fiecare dintre acestea depasind suma de 25 de milioane de euro in sectorul mediu”, a spus Razvan Cotovelea, director general la Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).

 

Oportunitati de finantare pentru IMM-uri

 „Sustinem orice tip de finantare pe termen scurt, mediu sau lung pe care dvs. o puteti obtine de la banci pentru investitii in completarea surselor proprii, pentru creditele pe termen scurt, pentru capitaluri, linii de credite, credite globale de finantare, credite pentru prefinantarea exporturilor, precum si scrisorile de garantie bancara”, a explicat Iulia Rebegea, director la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

„Acordam garantii exprese, irevocabile si neconditionate in procent de 80% din valoarea creditului pe care dvs. il luati de la banca, cu exceptia comisioanelor, a dobanzilor bancare”, a mai spus ea.